Elsker, elsker ikke 1: Nora Sandslett og Sondre Brekke spiller morderne, her mens de planlegger ugjerningen.
Elsker, elsker ikke 1: Nora Sandslett og Sondre Brekke spiller morderne, her mens de planlegger ugjerningen.

Elsker, elsker ikke

Hva får en ung, vanlig gutt til å drepe? Dette er spørsmålet Tysvær kulturskoles ungdomsteater stiller seg når de setter opp dokumentarteateret «Elsker, elsker ikke» basert på Stureby–saken fra 2009.

Av Jorunn Bjørndal Lilleland
Stureby–saken:
6. juni 2009 blir femten år gamle Therese Johansson Rojo drept av en sekstenåring. Det kommer fort frem at drapet er planlagt av den seksten år gamle gutten og hans kjæreste over lengre tid. Motivet for drapet var sjalusi. Ved hjelp av blogger, nyhetsartikler og litt improvisasjon tar ungdomsgruppa på seg et alvorlig og spennende tema langt fra hva de er vant med.
– Dette er vanskeligere enn ting vi har jobbet med tidligere. Før har vi jobbet med komedier der vi kan tulle og overdrive. Dette er et drap og vi kan ikke tulle med det, forteller Synne Askeland. Hun spiller Therese selv. Hun står med Nora Sandslett og Sondre Brekke som spiller de to drapsdømte.
– Jeg har lært veldig mye av dette stykket. Her er det mye en kan bruke i fremtiden, forteller Sandslett. Hennes rolle er den sjalu og manipulerende kjæresten som presser den unge gutten, her spilt av Brekke, til å drepe Therese.
Multimedialt
Stykket har ungdommene selv vært med på å skape, helt fra tematikk og research, til utforming av replikker. I følge teaterlærer Sigrun Thorsen Arnesdotter var valget enkelt.
– I år ønsket jeg at de skulle være med på å bestemme hva som skulle settes opp. De var klare for noe seriøst. Da vi satte opp noen forslag til hva vi kunne jobbe med var svaret nesten unisont, forteller hun. Hun forteller så videre om en spennende tid, mens de gravde seg gjennom det de fant av stoff på internett. Det ble brukt mye blogg og sosiale medier aktivt mens denne saken pågikk og derfor ble det en naturlig del av stykket. Vi følte at sosiale medier måtte vektlegges.
Som følge av dette har også stykket vokst til å bli en multimedia opplevelse for publikum. Teater brukes sammen med film, lyd og avisartikler.
Skal være ekkelt
Stykket, som spilles i Storsalen på Tysværtunet torsdag, fredag og lørdag neste uke, vil kun ha plass til 50 publikummere per visning. Publikum blir nemlig plassert på scenen sammen med skuespillerne for en mer dramatisk effekt.
– Det skal være nært. Det skal være ekkelt. Derfor har vi også skapt en minimalistisk scene med minimalt bruk av rekvisitter og mer fokus på symbolikk. Dette gjør vi for at publikum ikke skal kunne rømme fra alvoret i saken, forteller Thorsen Arnesdotter.
Stykket har premiere torsdag 16. januar og skal spilles hele helgen. Det vil også bli satt opp på teaterfestivalen på Stord i månedsskiftet mars/april.