Forhandlingene kom ikke fram til noe som vi bønder kan leve med, sier Svein Helge Høyvik, leder i Tysvær Bondelag. Foto: Karina Søvik
Forhandlingene kom ikke fram til noe som vi bønder kan leve med, sier Svein Helge Høyvik, leder i Tysvær Bondelag. Foto: Karina Søvik

Aksjonane er i gang

I går ettermiddag valgte landbruksnæringen å bryte jordbruksforhandlingene med staten. Nå mobiliseres bønder over hele landet til aksjoner. Akkurat nå er det mange traktorer på vei til Vindafjord og Sandeid. Vær forsiktig langs veien, sier politiet.

Av Karina Søvik

– Det måtte bare bli slik. Forhandlingene kom ikke fram til noe som vi bønder kan leve med, sier Svein Helge Høyvik, leder i Tysvær Bondelag.
25. april la Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag fram et krav om 1500 millioner kroner mer i potten. Staten svarte med å tilby en økning på beskjedne 150 millioner kroner. Under forhandlingene tilbudte staten til slutt en økning på 250 millioner kroner, og dermed valgte bondeorganisasjonene å bryte forhandlingene. Høyvik er ikke overrasket over bruddet.
– Sylvi Listhaug var tidlig ute i media med å fronte hva hun ønsket, og det er flere storbønder. Hovedproblemet er at vi ikke er nok storbønder til å erstatte alle de små, sier Høyvik.
Han lover aksjoner fra tysværbonden allerede i morgen.
– Folk vil nok legge merke til oss, sier han.

Les mer i Bygdebladet på torsdag