50 barn koste seg i Sysco Arena 3. juledag - på romjulsstevne.
50 barn koste seg i Sysco Arena 3. juledag - på romjulsstevne.

– Vi stiller opp igjen

Om Bike Brothers NedstrandRittet skulle bli en tradisjon, er rekrutteringen i de yngste rekkene god. Årets sykkelritt bød på små og store deltakere, overraskende gode resultater, strålende vær og litt dramatikk.

Av Eva Birkeland

Mens terrengsykkelløpet blåste i gang klokken 12 på søndag, ble oppstarten til barnerittet satt til klokken 13.

– I fjor tapte jeg, forteller sju år gamle Kristoffer Fitjar åpent og ærlig.

Men smiler bredt til avisens utsendte i det han stiller seg opp på startstreken.  Klar som et egg i år også.

De unge deltakerne syklet offroad, med oppstart på grusbanen ved skolen. Løypa gikk videre langs gjerdet rundt skolen, før de avsluttet med nok en runde på grusbanen.

– De minste sykler en runde, mens de litt eldre kan ta både to og tre runder, smiler nestleder Anette Dalva i Nedstrand idrettslag.

Like t-skjorter hadde alle de unge syklistene fått, og premie ble det enten en kom først eller sist.

 

Gode tider

På idrettsplassen syklet deltakerne i Bike Brothers NedstrandRittet ut i puljer med fem minutters mellomrom. Den rundt 45 kilometer lange løypa gikk i tre sløyfer gjennom Tveitskogen, rundt Lysevatnet og Musland. Langs stier, grusveier, harde kneiker og utmark. Av 234 påmeldte, stilte rundt 210 deltakere til start.

Tre syklister skilte seg ut på et tidlig tidspunkt og dro fra de andre. Etter et spennende spurtoppgjør, var det Einar Lode fra Bryne CK som vant rittet på tiden 1.37.13. Det var bare et lite sekund foran lagkamerat Thomas Nærland. På tredjeplass kom fjorårets vinner Arnstein Nagell fra Stavanger terrengsykkelklubb. Sistnevnte roser arrangementet på Bike Brothers NedstrandRittets nettside:

-Gratulerer med et veldig bra arrangement. Min bekymring for merkingen var helt uberettiget da det var løypevakter overalt hvor man kunne ta feil vei.

Nagell hadde på forhånd snakket om å sykle rittet på tiden 1.45.00, en tid seks deltakere klarte å komme under. Også rittleder Dag Tormod Milje er imponert over både resultater og innsatsen til lokalbefolkningen.

-100 løypevakter i ei bygd med rundt 900 innbyggere, det er ikke verst, sier han.

I kvinneklassen var det Hilde Stray som gikk seirende ut med tiden 2.13.03, foran Grethe Lunde og datter Anna Stray Rongve. Alle tre fra CK Haugaland.

Med luftambulanse

 For en av sykkeldeltakerne tok rittet en dramatisk vending etter rundt 30 tilbakelagte kilometer.

– Jeg fikk smerter i ryggen og klarte ikke å puste skikkelig.

Marius Alsaker fra Aksdal har syklet løypa før, og hadde absolutt planer om å fullføre. Men en sykepleier han snakket med sa han måtte glemme å kjøre på videre med de symptomene han hadde.

– Jeg syklet selv ned til stadion, og ble godt ivaretatt i en gymsal inne på klubbhuset. Leger kom til, og de ga meg morfin. Jeg følte jeg var i gode hender, og var ikke veldig bekymret, forteller Alsaker.

Han ble først kjørt ned til åkeren ved siden av idrettsbanen, der luftambulansen kom og hentet ham.

Når vi snakker med Alsaker mandag formiddag ligger han fremdeles på observasjonsposten på Haugesund sykehus. Røntgen tatt på søndag ga ikke noe klart svar.

-Men de tror det har lekket luft ut fra lunge til lungeposen på grunn av anstrengelsene da jeg syklet. Jeg satser på at vi får svar på dette i dag, sier Marius Alsaker, som deltok i sykkelrittet sammen med flere kollegaer fra Transportkompetanse Haugesund.

Tror på gjentakelse

 Rittleder Milje sier det sannsynligvis blir Bike Brothers NedstrandRittet neste år også.

– Vi kan bare arrangere sykkelløpet hvis grunneierne er positive. Nå vet jeg at med en del av grunneierne trenger vi ikke diskutere det, mens andre må få evaluere årets løp før vi går i ny dialog med dem. Det blir ritt, men eventuelt ikke akkurat de samme traseene. Kanskje blir det et ungdomsritt også, avslutter han fornøyd.