Mange folk var innom og så på den flotte hagen til Synneva Gjerde sist søndag.
Foto: Eva Birkeland
Mange folk var innom og så på den flotte hagen til Synneva Gjerde sist søndag.

Åpnet hagene for besøk

Synneva Gjerde har rhododendron og blomsterbed rundt hele huset. Hos Astrid Strømø fins både «Bålhage», «Forsøk på kjøkkenhage» og «Det lille lystige – mors drøm».

Av Eva Birkeland
– Foreløpig har jeg bare tapet dem fast, smiler Astrid Strømø, og henviser til plakatene med morsomme beskrivelser av alt som befinner seg i hagen hjemme på Frakkagjerd.
Familien Strømø bor på vestsiden av Asparhaugfeltet, med sauer på beitemark som nærmeste nabo. Det første som møter oss idet vi ankommer eiendommen, er husets sønn som står og koster vekk resultatet av stormen Lenas herjetokt på veien inn mot huset.
– Det ble ikke så galt som vi hadde fryktet, sier Astrid Strømø.
For 35 år siden var hun på sitt første møte i Tysvær Hagelag. Hageentusiasten jobber deltid som sekretær i kulturskolen, og bruker mye av fritiden sin på hagen. På det første møtet i hagelaget vant hun en sypress, som i dag rager flere meter over bakken.
Landsomfattende
Både Astrid Strømø og Synneva Gjerde deltok søndag i det landsomfattende prosjektet «1000 åpne hager», som er i regi av Det Norske Hageselskap. Sverige og Danmark er også med, og målet er at tusen hager i disse landene skal åpnes for publikum.
Synneva Gjerde er med i styret i Tysvær Hagelag, og det er bra med folk i hagen hennes i Granliveien 12c når vi stikker innom. Den 1,3 mål store eiendommen bugner av blomster og andre vekster.
– Vi bygde her i 1970, og den gang var det bare lyng og utmark. Men det er først de senere årene jeg har gjort så mye ut av hagen som dette, forteller hun.

Les hele saken og se flere bilder i papirutgaven.