Foto: Mona Terjesen
Foto: Mona Terjesen

Jublende glade kinovinnere

Tysvær kino er kåret til årets skolekino. Det ble stor jubel og feiring med is, da elevene på Frakkagjerd mottok nyheten i dag.

Av Mona Terjesen

– Hva vant vi?

– 10.000 kroner!

– Så mye?! Får vi råd til nye Ipader også da?

Stort 

Gleden var stor da kinosjef Øystein Simonsen og Marit Lothe fra kulturkontoret kunne meddele at Tysvær har slått 74 kinoer som arrangerte Den store skolekinodagen, fra hele landet. Grunnen til at de besøkte sjetteklasse på Frakkagjerd barneskole, er at elevene var verter under årets arrangement. Hovedfilm og tema i år var Paddington.

– Det er mye takket være dere vi vinner. At det er elever som er med og arrangerer dagen, sa Simonsen.

– Tenk at vi har slått skoler i store byer som Oslo og Bergen! Det er ganske stort å tenke på, sier Isak Fossum (11) strålende.

Om lag 30.000 norske skoleelever koste seg med film på det sorte lerretet på skolekinodagen 3. februar. Også i år var det mange kinoer som bød på spennende innledninger og foredrag knyttet til filmvisningene. Prisen som Tysvær vant er på 10.000 kroner, øremerket skolekinoaktiviteter.

– Årets arrangementet var helt strålende. Før var det to slike priser, en for små og en for store kinoer. Nå har de slått sammen de og gir bare ut en samlet for norske kinoer. Det er ekstra stas, sier Simonsen.

Den store skolekinodagen i Tysvær er et samarbeid mellom kinoen, Tysværskreppa (Den kulturelle skolesekken i Tysvær) og barneskolene i Tysvær. Hvert år er det elever fra en skole som er vertskap og programledere. De skal lede, planlegge og gjennomføre aktivitetene på Tysværtunet. Tidligere i skoleåret hadde flere skoleklasser animasjonskurs med animatør Bente Aasheim og lagde egne filmer. Noen av filmene ble vist som forfilm før visningen av Paddington på selve skolekinodagen, og alle filmene gikk i loop på lerret i vestibylen.

Les mer i papiravisa etter påske.