Politiet kommer med oppfordring til folk på Haugalandet  Arkivfoto: Alf-Einar Kvalavåg
Politiet har dessverre fått inn en ny melding om innbrudd i Tysvær.Arkivfoto: Alf-Einar Kvalavåg

Hektisk for politiet – svært hektisk

Natt til 1. påskedag var alt annet enn stille på Haugalandet. Flere alvorlige hendelser preget politiets logg.

Politilogg for Haugaland og Sunnhordland politidistrikt

2254 – Ikke etterkommet politiets pålegg – Karmøy
Vaktene ved et utested i Kopervik meldte fra om en hissig og beruset gjest. Han ville ikke akseptere at han var bortvist fra stedet etter at han hadde forsynt seg av andre gjesters drikke. En patrulje kom til stedet. De ga mannen, som var i begynnelsen av 50-årene, et pålegg om å forlate Kopervik sentrum for resten av natten.

Mannen tok ikke imot den gylne sjansen han fikk av politipatruljen og ble værende i sentrum. Han vendte tilbake til det samme utestedet og innlate seg i ny diskusjon med vaktene. Samme patrulje ble sendt til stedet. Mannen ble innbrakt til sentralarresten i Haugesund og overnatter her til søndag. Da vil han trolig bli presentert en bot for ikke å ha etterkommet politiets pålegg.

2308 – Grovt tyveri fra bedrift – Haugesund
Innehaver av et gjestgiveri meldte om at en beboer hadde brutt seg inn på gjestgiveriets kontor. En paturlje sendt til stedet. En såkalt kjenning av politiet pågrepet og i besittelse av skillemynt og nøkler som han hadde stjålet på kontoret. Mannen, som er i 30-årene, innsatt i varetekt. Han avhøres søndag.

2308 – Bruk av narkotika – Sauda
Natt til søndag ble det gjennomført en planlagt narkotikaaksjon i Sauda. Målet var å avdekke bruk av narkotika hos personer som er ute på byen i Sauda sentrum en vanlig helgekveld. Det var satt opp ekstra politiressurser fra Sauda lensmannskontor i tillegg til at det var bistand fra to tjenestemenn og en narkohund fra Haugesund.

Kl. 2308 ble en bil med to menn sist i tenårene stanset for kontroll. Hunden markerte og begge mennene erkjente at de hadde røyket hasj for noen dager siden. Saker opprettet.

0005 – Vanskelig gjest – Haugesund
Et utested i sentrum av Haugesund meldte fra om at de hadde en vanskelig gjest. En patrulje sendt til stedet. Der traff de en mann av utenlandsk opprinnelse som er kjent for å lage bråk i sentrum. Han er registrert med utallige slike saker etter at han første gang ble tatt for slåssing i sentrum i april 2005. Til tross for historikken fikk han også i dag en mulighet til å akseptere et pålegg om å forlate sentrum for resten av natten.

Mannen ville ikke akseptere pålegget om å forlate sentrum. Han var både kranglete og beruset. Av den grunn ble han brakt inn til sentralarresten og anmeldt for ordensforstyrrelse.

0017 – Hjemme alene fest ute av kontroll – Haugesund
En politipatrulje måtte slutte av en fest i nordre bydel. En ung jente på 15 år var alene hjemme mens foresatte var på hytta. Hun hadde fått besøk av en del venner. Noen av dem hadde også brakt med alkohol. Patruljen noterte personalia på de unge festdeltakerne med sikte på videre oppfølging. Ingen anmeldelse – kun en brå slutt på festen.

0039 – Leteaksjon – Suldal
En mann i begynnelsen av 50-årene ringte fra en hytte i Erfjord i Suldal og fortalte at han var der på hyttetur med en venninne i slutten av 40-årene. Begge hadde drukket i løpet av lørdagen og det endte med en uenighet. Kvinnen ville da dra fra stedet, men melder var bekymret siden hytten lå en kilometer fra bilvei, det var rikelig med snø på stedet, ca minus 3 grader og kvinnen ikke var lokalkjent.

Politiet delte mannens bekymring og iverksatte en leteaksjon. Røde Kors i Suldal ble varslet og en politipatrulje ble sendt til stedet. Kvinnen fant imidlertid frem til bilveien og ble der tatt hånd om av politipatruljen kl. 0205. Hun var uskadd. Kvinnen ønsket å dra hjem til Bergen og har etter eget ønske fått overnatte i vår sentralarret inntil bussene til Bergen begynner å gå søndag.

0046 – Innbrudd i enebolig – Haugesund
Et alarmselskap meldte fra om et innbrudd i en enebolig i Kvalsvik. Alarmen sørget for at tyvene kun fikk kort tid inne i boligen og det er uklart om noe er stjålet.

0100 – Ville ikke betale for drosjen – Haugesund
Drosjesjåfør meldte at han har problemer med en passasjer som ikke vil gjøre opp for seg. Da en patrulje kom til stedet kunne de slå fast at passasjeren var svært beruset og lite samarbeidsvillig. Rusen hindret ikke mannen, som var i slutten av 60-årene, i å overøse politipatruljen med ukvemsord, stort sett støtende kjønnslige beskrivelser. Mannen endte i drukkenskapsarresten og er anmeldt for drosjebedrageri og forulemping av polititjenestemenn.

0108 – Bråk på utested – Stord
To menn i begynnelsen av 20-årene blir anmeldt for å ha laget bråk og gått til angrep på to vektere på et utested på Stord. En politipatrulje var raskt på stedet og fikk tatt hånd om mennene. Vanligvis resulterer slik adferd i transport til Haugesund og overnatting i sentralarresten. Det var imidlertid hektisk i hele politidistriktet natt til søndag og en måtte løse dette ved å vise mennene bort fra sentrum. De vil uansett bli anmeldt for forholdet.

0110 – Vold mot politiet – Sauda
I forbindelse med narkotikaaksjonen som har vært kjørt i Sauda natt til søndag så ble en mann i midten av 20-årene pågrepet for bruk av narkotika. Han ble påtruffet ute på gaten i Sauda sentrum. Mannen satte seg kraftig opp mot tjenestemennene og er anmeldt for vold mot politiet i tillegg til bruk av narkotika. Mannen er transportert til sentralarresten i Haugesund hvor han er innsatt i varetekt.

0130 – Bruk av narkotika – Karmøy
Vaktene på et utested i Kopervik reagerte på at en av gjestene hadde en utypisk rus. En politipatrulje ble sendt til stedet og de var enige i vekternes vurdering. Gjesten, en mann i slutten av 20-årene, erkjente også at ha hadde røyket marihuana. En ransaking hjemme hos mannen medførte beslag av ca 20 gram marihuana. Det var et lite parti han hadde kjøpt inn sammen med en kamerat. Kameraten erkjente det samme. Begge er nå anmeldt for brudd på narkotikalovgivningen og de er fratatt narkotikaen.

0133 – Falskt nødanrop – Haugesund
En sak som tok mye tid for operasjonssentralen i natt var et nødanrop som vi måtte komme til bunns i. En kvinne ringte inn og sa «Is this the police». Det kunne høres skriking i bakgrunnen og samtalen ble brutt. Da vi forsøkte å ringe tilbake var det ingen som svarte. Det virket etter hvert som om telefonen ble skrudd av. Vi fikk heller ingen respons på SMSer sendt til telefonnummeret.

Et ganske omfattende arbeid for å finne identiteten på den som ringte inn til oss ble iverksatt. Det innebar blant annet kontakt med en utenlandsk mobiloperatør. Kl. 0337 kom vi i kontakt med en utenlandsk kvinne i begynnelsen 20-årene som forklarte at hun hadde ringt oss uten å være i nød. Hun ville bare prøve om det var korrekt at en kom til politiet når en brukte nødanropsfunksjonen på mobiltelefonen. Da hun skjønte at det var politiet hun snakket med la hun på samtalen. Det er uvisst om det har noen hensikt å forfølge dette videre. Derfor er det foreløpig ikke opprettet noen sak.

0138 – Krangel på privatfest – Stord
Politiet måtte til en privatfest på Stord etter at uønskede gjester ble bortvist fra en fest i et bolighus. De ble sure og kastet stein på huset de hadde blitt kastet ut fra. Noen av de som ble bortvist hevdet at de hadde blitt utsatt for vold fra de på festen i forbindelse med bortvisningen. Det synes som om forklaringene her står litt i motstrid til hverandre. Patruljen har henvist partene til å levere eventuelle anmeldelser i etterkant. Oppdraget ble løst ved at de uønskede gjestene ble bortvist fra stedet.

0150 – Bruk av narkotika – Sauda
Under narkotikaaksjonen i Sauda ble en mann i begynnelsen av 20-årene stanset og kontrollerte. Han erkjente kjøp, besittelse og bruk av ca 2 gram hasj og bruk av 2 stk ecstasy for noen dager siden. Anmeldelse opprettet.

0211 – Brudd på politiets pålegg – Stord
En mann i slutten av 20-årene kan vente seg et oppgjør med politiet på Stord. Han ble først fjernet fra et utested i Leirvik etter å ha innlatt seg i slagsmål med vaktene på stedet. Da fikk han en gyllen mulighet og ble bortvist fra stedet. Dette pålegget klarte han ikke å overholde. Han kom tilbake til samme utested. Patruljen måtte returnere, men av kapasitetsgrunner ble han ikke kjørt til arresten men til en kamerat for overnatting der. Reaksjoner på dette kommer det likevel. Straffesak mot mannen har patruljen allerede opprettet.

0232 – Etterkom ikke politiets pålegg – Haugesund
En beruset mann i begynnelsen av 30-årene var for full til å komme inn på byens utesteder. Han gikk rundt på indre kai og gjorde utfall mot tilfeldig forbipasserende. Mannen fikk et pålegg om å forlate Haugesund sentrum. Han etterkom ikke pålegget og ble derfor satt inn i drukkenskapsarresten. Han er anmeldt for ikke å ha etterkommet pålegget.

0304 – Legemsfornærmelse m.m. – Stord
En politipatrulje fra Stord hadde orkesterplass da en legemsfornærmelse fant sted like foran politibilen deres. En mann i begynnelsen av 20-årene slo to ganger til en annen mann som var på samme alder. Voldsutøveren ble straks tatt hånd om av politibetjentene. Han var beruset og ikke spesielt samarbeidsvillig. Han forulempet tjenestemennene verbalt og ble kjørt til sentralarresten i Haugesund for å roe seg ned og sove ut rusen. Han er anmeldt for ordensforstyrrelse, legemsfornærmelse og for å ha forulempet tjenestemennene verbalt.

0312 – Ville ikke oppgi personalia – Haugesund
En beruset mann i begynnelsen av 30-årene havnet i klammeri med vakter på et utested i sentrum. Da patruljen vår ble koblet inn nektet mannen å oppgi personalia, til tross for utallige oppfordringer. Mannen ble innbrakt til drukkenskapsarrest, må sove ut rusen her og er anmeldt for ikke å ha oppgitt personalia til politiet.

0358 – Branner i østre bydel – Haugesund
Kl. 0358 fikk vi melding om brann i søppelcontainere ved Vardatun studentboliger i Fjellvegen. Kl. 0411 mottok vi melding om brann i hekk og søppelcontainere utenfor Litlaskar 2, en enebolig som ligger et par hundre meter lenger sør for den første brannen.

Det er grunn til å anta at begge brannene er påsatt og de settes i sammenheng med hverandre. Politiet er interessert i tips og vil gjerne komme i kontakt med vitner som kan ha gjort observasjoner i området. Vitner kan ringe politiet på tlf 02800.

0418 – Promillekjører utenfor politihuset – Haugesund
Det er sjelden promillekjørere serverer seg selv på sølvfat til politiet. I natt valgte en mann i begynnelsen av 20-årene å kjøre med høy promille i Haugesund sentrum. Han hadde tenkt å legge kjøreruten forbi politihuset, men i kvartalet nord for politihuset mistet han kontroll over bilen og kjørte inn i et gjerde. En politimann som nettopp hadde gått av vakt var første person på stedet og fikk hånd om mannen. Nødvendige prøver er sikret og anmeldelse er skrevet. Bilen som ikke lenger var kjørbar er tauet inn. Mannen kom fra uhellet uten skader og han var alene i bilen.

0443 – Bråk på privatfest – Haugesund
5 ungdommer på en privatfest i Kvalsvik ble oppsøkt av 6 ungdommer som ikke var invitert. De 6 ungdommene som kom til stedet var hissige og skulle nok ta en eller flere av de som var på festen. En rute i huset hvor det var fest ble knust da guttene som kom til stedet hadde kastet stein mot huset. Forklaringene spriket i alle retninger og både bakgrunn og hendelsesforløp fremstår uklart. Ingen av ungdommene fikk nevneverdige skader. Forholdet ble løst ved at ungdommene som kom på uønsket besøk ble bortvist. Eventuelle anmeldelser er partene henvist til å levere inn kommende uke.

0500 – Kjøring uten førerkort – Stord
En mann i 50-årene ble stanset på Vabakken på Stord da han var ute og kjørte sin egen bil. Mannen har ikke gyldig førerkort og er anmeldt for forholdet.

0524 – Voldtekt – Haugesund
En kvinne i begynnelsen av 20-årene har kontaktet politiet og anmeldt en voldtekt som skal ha skjedd utendørs. Hun har forklart at hun dro på et nachspiel i en leilighet i sentrum. Da hun skulle dra fra nachspielet ble hun fulgt ut av en navngitt mann i slutten av 20-årene. Mannen skal da ha voldtatt kvinnen i en park i sentrum.

Mannen er pågrepet og fremstilt for lege for sporsikring. Kvinnen er tatt hånd om i voldtektsmottaket. Politiet har foreløpig kun mottatt innledende forklaringer og saken vil bli etterforsket videre utover dagen. Av den grunn er vi forsiktige med å gi ut informasjon om detaljer i saken.

Generelt om natten:
Som det fremgår av loggen så har det vært en svært hektisk nattevakt for politipatruljene i hele distriktet. Det har vært flere oppdrag som vi ikke har kunnet prioritere, eksempelvis demping av støyende fester.

Flere personer har blitt bortvist fra sentrumsområdene i distriktet som følge av beruselse og ordensforstyrrelser. De fleste velger å etterkomme påleggene. De som ikke har gjort det er omhandlet i nattens logg.