Glad giver og glade vinnere. Fra venstre: Hilde Johansen fra Finans Norge, Marit Irene Brendeland og Charlotte Storesund Toft. Foto: Ungt Entreprenørskap.
Glad giver og glade vinnere. Fra venstre: Hilde Johansen fra Finans Norge, Marit Irene Brendeland og Charlotte Storesund Toft. Foto: Ungt Entreprenørskap.

Mer jubel for Runitic UB

Runitic UB fra Vardafjell videregående skole med Tysvær-jenta Charlotte Dybdahl fra Frakkagjerd på laget vant den prestisjetunge EwB-prisen (Enterprise without Borders) på NM for Ungdomsbedrifter.

Av Ungt Entreprenørskap

Prisen deles ut til den ungdomsbedriften som har vært best på samarbeid over landegrenser. På NMs første dag fikk ungdomsbedrifter fra Rogaland tre priser. I tillegg til Runitic UBs førsteplass, mottok elever fra Akademiet vgs i Sandnes to priser. Real Bow Ties UB fikk 3. plass i konkurransen Beste markedsføring og Safe & Sound UB fikk 3. plass i kategorien Beste logo.
Mer heder
I løpet av torsdagen skal det deles ut priser i ytterligere ti kategorier. Nær 100 dommere fra arbeids- og næringsliv deltar i juryeringen av de beste ungdomsbedriftene fra hele landet. NM for Ungdomsbedrifter arrangeres av Ungt Entreprenørskap.
– Dette har vi jobbet mye med og har allerede vunnet en pris i Østerrike. Gøy å vinne i dag også! sier Marit Irene Brendeland, markedsansvarlig i Runitic UB. Sammen med økonomiansvarlig Charlotte Storesund Toft er hun på snarvisitt fra klassetur i London for å motta prisen på Lillestrøm.
Treningsgensere
Runitic UB produserer treningsgensere med innebygd sportsarmbånd til å oppbevare mobilen under treningsøkten. Ungdomsbedriften har samarbeidet med en annen ungdomsbedrift i Østerrike, og tidligere i vår vant ungdomsbedriften prisen Best International Business på Trade Fair i Wien.
Juryens begrunnelse
Juryens begrunnelse for Enterprise without Borders-prisen
”Ungdomsbedriften har gitt en god beskrivelse av hva det internasjonale samarbeidet har gitt av erfaringer, ikke minst når det gjelder de økonomiske utfordringene som den har støtt på. Førsteprisen går til en ungdomsbedrift som har kommet langt i sitt samarbeid over landegrensene, og som allerede har vunnet en internasjonal pris for sitt arbeid”, heter det i juryens begrunnelse. Juryen besto av representanter fra Finans Norge, og prisutdeler var Hilde Johansen.
Entreprenørskap må læres
11 077 elever i videregående skoler har drevet Ungdomsbedrift dette skoleåret. Elevene starter, driver og avvikler sine egne bedrifter med lærer som veileder og en mentor fra næringslivet. Ideene er elevenes egne og bedriftene registreres i Enhetsregisteret som egne juridiske enheter.
– Entreprenørskap er ikke medfødt. Det kan og må læres. Norge og Rogaland vil ha spesielt behov for entreprenører i framtiden, for å få til en god næringsutvikling. Den kompetansen disse elevene har tilegnet seg og erfaringen de har høstet, vil komme både dem selv, samfunnet og deres fremtidige arbeidsplasser til gode, sier Vibecke Lykke Olsen, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Rogaland.
Ønsker mer samhandling
Entreprenørskapssatsingen i Rogaland er et samarbeid mellom mange aktører. Rogaland fylkeskommune, NHO Rogaland, LO Rogaland, Haugaland Kraft, Sparebank 1 SR-Bank og Gassco er blant bidragsyterne til Ungt Entreprenørskap i fylket.
– Entreprenørskap i utdanning er et samspill mellom mange aktører. Lærere, skoleledelsen, leverandører, produsenter og mentor har lagt til rette og hjulpet elevene på veien. Kompetansen de har fått, kunne de ikke lese seg til i en bok. Mer samhandling mellom utdanning og arbeids- og næringsliv vil gi styrke utdanningen, sier Jan Hauge, styreleder i Ungt Entreprenørskap Rogaland.

Innsendt reportasje