Sigmar Myre (tv;, Dagfinn Silgjerd, Fylkesvaraordfører Terje Halleland og ordfører Harald Stakkestad var alle med på åpningen av Tollboden. Foto: Eva Birkeland
Sigmar Myre (tv;, Dagfinn Silgjerd, Fylkesvaraordfører Terje Halleland og ordfører Harald Stakkestad var alle med på åpningen av Tollboden. Foto: Eva Birkeland

Ventetiden er over

Med en stor, gammel hengelås fra 1600-tallet og ny nøkkel ble tollboden i Nedstrand offisielt åpnet lørdag 13. juni.

Av Eva Birkeland
Åpningen skjedde samme dag som lokalhistoriker og ildsjel Dagfinn Silgjerd fylte 70 år. For jubilanten var det en stor dag.
– I dag når oppdraget er fullført, er all kamp og alle frustrasjoner glemt. Nå har vi fullført det største prosjektet i museets historie, sa den stolte styrelederen i Nedstrand bygdemuseum.
Kultursjef Ingvar Frøyland snakket om at noen personer i lengre tid har både sovnet til, drømt om og våknet opp til tanken på tollbodprosjektet. Foran det frammøtte publikum spurte han Sigmar Myhre, hvor lenge han har tenkt på tollboden.
– I femti år, svarte lokalhistoriker Myhre.
For den ellers munnrappe 83-åringen var det vanskelig å sette ord på dagens følelse.
Viktig historie
Museumsdirektør for Haugalandsmuseene, Mads Ramstad, framhevet tollbodens bevis på en annen tid og historie enn vikingtiden og sildetiden.
– Det er stort for en historiker å ha et minne om en tollbod fra 1550, understreket han.
Fylkesvaraordfører Terje Halleland mente at vi trenger historiske signalbygg som tollboden.
Ordfører Harald Stakkestad har vært i Nedstrand flere ganger i løpet av tollbodrestaureringen.
– Jeg tror bare det er i Nedstrand en hadde klart å få til dette, smilte han.
På åpningsdagen vanket det også blomster til arkitekt Live Gram, og Rønnaug Foss Alsvik stilte med sang. Etter at Halleland, Myhre og Silgjerd høytidelig låste opp vernebygget, strømmet mange nysgjerrige tilskuere inn dørene for å se på den nyrestaurerte tollboden.

Les mer i torsdagens papiravis