Her blir Vidar Aarhus intervjuet om bord på Restauration ved kaien i Haugesund. Foto: Mona Terjesen
Her blir Vidar Aarhus intervjuet om bord på Restauration ved kaien i Haugesund. Foto: Mona Terjesen

Sunn mat om bord på Kårstø

I morgen legger kopien av emigrantskipet «Restauration» til kai på Kårstø på vei til Sunn Mat Festivalen og Rehabiliteringskonferansen i Haugesund.

Av Karina Søvik

Det er Geir Arne Hageland sammen med venn og turkollega Kjell Bjelland som har leid inn båten, og tatt initiativet for Funkibator Sunn Mat Seilasen. Seilasen er en markering i forbindelse med Sunn Mat festivalen og Rehabiliteringskonferansen i Haugesund. De to har tidligere bidratt inn mot konferansen tidligere, og nå ønsker de å slå et slag for Friluftslivets år med aktiviteter om bord i båten, og i anløpshavnene for å vise mulighetene i norsk natur selv om man har en funksjonsnedsettelse. Turen startet på Finnøy i dag, og skal innom Sand, Kårstø, Bømlo og Stord før båten kommer til Haugesund den 3. august i forbindelse med festivalen.
Sunt program
Om bord i båten på Kårstø i morgen vil blant annet pensjonert skolesjef Hartvig Waage fortelle om sykkelturen fra Nordkapp til Lindesnes. Han blir intervjuet av initiativtakerne bak båtturen, som også er kjent fra Monsen-ekspedisjonen «Ingen Grenser» på NRK. I tillegg stiller Meny Aksdal med sunn og god mat. Politikerne i Tysvær er også invitert til å bli med til å teste alternative hjelpemidler for at alle skal kunne komme seg ut i naturen. Styremedlem i Stiftelsen Emigrantskipet Restauration, Vidar Aarhus, er også på plass under båtferden. Han skal fortelle om originalen som gikk fra Stavanger for 190 år siden med 52 norske emigranter om bord.
– Jeg syns det e veldig bra at båten blir brukt i slike sammenhenger. Dette er et flott tiltak som handler mye om å overvinne hemminger ute i naturen. Mot er helt sentralt i arbeidet med å oppfordre folk med funksjonshemminger til å bruke den norske naturen. Mot er også et sentralt nøkkelord da 52 mennesker valgte å reise over Atlanterhavet i en så liten båt, forteller Aarhus.