TV-aksjonsleder, Kari Bucher og kringskastingssjef Thor Gjermund Eriksen.
TV-aksjonsleder, Kari Bucher og kringskastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Dugnaden som endrer verden

– Det jeg elsker med TV-aksjonen er å se hva vi enkeltmennesker klarer når vi løfter i flokk. Den frivillige innsatsen fra hele Norges befolkning har ført til at millioner av mennesker i hele verden har fått livsviktig hjelp, sier TV-aksjonsleder Kari Bucher.

Søndag 18. oktober går 100 000 nordmenn årets viktigste søndagstur. Hele 2,3 millioner dører skal bankes på. Siden oppstarten i 1974 er over 7,5 milliarder kroner samlet inn, og i fjor gav over 73 prosent av befolkningen til aksjonen.
– Størrelsen og effekten av TV-aksjonen er enorm. Dette hadde vært umulig å oppnå uten engasjementet hele Norges befolkning og norsk samfunnsliv viser i den store dugnaden, sier TV-aksjonsleder, Kari Bucher.
Stolt tradisjon og folkeopplysning
– TV-aksjonen er noe av det jeg og vi i NRK er mest stolt av, sier kringskastingssjef Thor Gjermund Eriksen.
Han mener årsaken til TV-aksjonens veldige oppslutning i befolkningen har flere forklaringer.
– Det handler om tradisjon, og frivillige organisasjoners tillit hos befolkningen. Konseptet sammenfaller med kjernen i det NRK som statskanal skal gjøre. Vi skal bringe kunnskap og på mange måter videreføre den folkeopplysningstradisjonen NRK er etablert i. Jeg pleier ofte å si hvis jeg skal uttrykke NRKs ambisjon i én setning så er det det at vi må makte å være en fellesarena for nettopp dette. En slik arena er TV-aksjonen, sier Eriksen.

Sport, Barne-TV og TV-aksjonen
– Om man spør folk hvilke TV-minner de har fra barndommen, trekker de gjerne fram noen sportsøyeblikk eller Barne-TV – og så er det TV-aksjonen. Jeg husker det selv: Da jeg var ti-tolv år gammel gikk jeg fra dør til dør for å samle inn penger sammen med moren min, mimrer Eriksen.
Det begynner å bli noen år siden kringkastingssjefen gikk hånd i hånd med moren sin for å samle inn penger. Også siden han så på Barne-TV. I dag sitter han i NRKs innsamlingsråd, som hvert år gjør en grundig faglig vurdering av hvilken organisasjon som skal få inntektene fra aksjonen. I år skal pengene gå til Regnskogfondets arbeid for å bevare regnskog sammen med de menneskene som bor der.
– Det er et tema i tiden. Vi har en veldig miljøengasjert befolkning i Norge, så det passer veldig godt, sier Eriksen.
Også TV-aksjonsleder Kari Bucher er overbevist om at årets tema engasjerer.
– Regnskogfondet er verdensledende på bevaring av regnskog – et arbeid som blir viktigere for hver eneste dag. Jeg gleder meg til å være med på å fortelle resten av befolkningen om alle de flotte menneskene som bor i og lever av regnskogen, og hvordan de kan ta vare på den både for oss og for kommende generasjoner. Regnskogen er viktig for oss, og viktig for dem, sier Bucher.

Torsdag kan du lese i papiravisen hvordan Tysvær forbereder seg til årets aksjon.