Khalifa Ibrahim kom til Norge som flyktning fra Eritrea for fem år siden, og fortalte fra et flyktnings perspektiv. 
Foto: Arne Valen
Khalifa Ibrahim kom til Norge som flyktning fra Eritrea for fem år siden, og fortalte fra et flyktnings perspektiv.

Mange vil hjelpe

Engasjementet for flyktningene er stort, og på mandag arrangerte Kirkens Bymisjon en temakveld om hvordan folk kan bidra.

Av Karina Søvik
– Vi har den siste tiden fått flere henvendelser fra folk, spesielt unge mødre og kvinner, som ønsker å engasjere seg for flyktningene, men som ikke helt vet hvordan de kan bidra. Vi bestemte oss derfor for å arrangere en temakveld, der vi forteller litt om hvem disse flyktningene er, hvor behovet for hjelp ligger, og hvilke aktiviteter folk kan bidra på. Kvelden var en stor suksess, og vi hadde nesten full sal. Det var flere som satte seg på listen som frivillig, og vi fikk en fin ideutveksling for nye måter å hjelpe på, sier Gerd Jorunn Christensen, leder for Tysvær Frivillighetssentral.

Viktig tema
Temakvelden fant sted på Tysværtunet, og ble arrangert av Kirkens Bymisjon Haugalandet. Både frivillighetssentralen i Tysvær, Sveio og Haugesund var med. Bosettings- og integreringsveileder i Tysvær, Helene Harris-Christensen, åpnet kvelden med å fortelle om hvem disse flyktningene er, og hva behovet er her i kommunen. Khalifa Ibrahim gikk på scenen og fortalte sin historie fra en flyktnings perspektiv. Han kom som flyktning fra Eritrea til Tromsø for fem år siden, og til Tysvær i fjor. I dag jobber han på kulturkontoret i kommunen, og i Hero, og syntes det er viktig med en slik temakveld.
– Som flyktning har jeg et annet perspektiv på ting som for eksempel flyktningsituasjonen, det norske samfunnet og integreringsarbeidet. Ved å få frem ulike perspektiver på disse temaene, så kan det bidra til økt refleksjon og bedre forståelse for alle parter. Det er ikke så enkelt å bo i et ukjent land, med en helt ny kultur, mennesker og et nytt språk. Derfor er det så kjekt å se at folk engasjerer seg for flyktningene, og det er mange måter å hjelpe på. Å sende ned penger er til veldig god hjelp, men det er også mye å bidra med her hjemme. Bare det å prate med dem, og være en venn betyr enormt, forteller han.
De frammøtte fikk også besøk av Nancy Herz denne kvelden, som er en engasjert norsk-libanesisk ungdom som kjemper for en rettferdig verden. I tillegg holdt Michelle Gjerde foredrag om hennes reise til Lesvos i september, der hun var en av flere frivillige som hjalp båtflyktningene i land.

Fantastisk
Det er mange aktiviteter på Haugalandet som retter seg mot flyktninger, og som bidrar til det viktige integreringsarbeidet. Etter temakvelden har Christensen nå fått flere frivillige med seg til disse aktivitetene.
– Vi har prøvd å samle informasjon om hvilke aktiviteter folk kan bidra med som frivillig. I Tysvær for eksempel har vi en internasjonal kvinnegruppe i Aksdal kirke, og vi skal også prøve å starte en gruppe for menn. I tillegg tilbyr vi leksehjelp på voksenopplæringen, og vi har noe som vi kaller «språksprell» på Frivillighetssentralen. Her møtes vi en gang i uken, og bare prater helt uformelt sammen. Jeg tror noe av det største behovet her hjemme er at folk møtes, og snakker sammen. Det er viktig å bli kjent med hverandre, og se på hverandre som medmennesker, og ikke som grupper, sier hun.
Christensen syns det er flott at mange ønsker å engasjere seg.
– Det er helt fantastisk å se et så stort engasjement for flyktningene. Det er så mange som ønsker å hjelpe, og det er flere ildsjeler som allerede er godt i gang med arbeidet. Noen samler blant annet inn bæreseler og førstehjelpsskrin som de sender ned til flyktningene for å hjelpe dem på den lange veien. Vi trenger hjelp til å ta imot båtflyktningene, men vi trenger også hjelp her hjemme, og det er så flott å se at så mange ønsker å bidra, sier hun.