Sarah Tveit ved HSH inviterer til å oppleve boken Tonje Glimmerdal i operaform på nynorsk 4. november.
Sarah Tveit ved HSH inviterer til å oppleve boken Tonje Glimmerdal i operaform på nynorsk 4. november. Festivalen er på Stord.

Inviterer til opera på nynorsk

Sarah Tveit fra Frakkagjerd er en av 50 studenter som har laget en opera basert på nynorskboken Tonje Glimmerdal av Maria Parr.

Av Karina Søvik

Operaen er et samarbeid mellom Høgskolen Stord/Haugesund og Falturiltu, som er verdens eneste nynorsk barnebokfestival. Dette er det niende året at festivalen på Stord blir arrangert, og den inneholder blant annet forestillinger for barn og voksne, forfatterbesøk, barnelitteraturseminar, skrivekurs, konserter og utstillinger. Alt på nynorsk selvfølgelig.
– Mottoet for festivalen er «Fart og selvtillit», som er et sitat hentet fra boken Tonje Glimmerdal av Maria Parr. Hun er årets festivalforfatter, og boken hennes vil gå som en rød tråd gjennom hele festivalen. Operaen vår er basert på samme bok, så jeg tror dette blir en utrolig kjekk forestilling å få med seg. Jeg har allerede snikkikket litt på øvelsene, og det høres utrolig bra ut, forteller Sara Tveit fra Frakkagjerd.

Passer alle
Studentene har jobbet med operaen de siste tre ukene, og har store forventninger til premieren som er på onsdag neste uke. Tveit syns det er positivt at det settes fokus på nynorsk som skriftspråk.
–Jeg kommer selv fra en nynorsk skole, men jeg har skrevet bokmål de siste årene. Likevel er det kjekt at det settes fokus på nynorsk, for det er ikke alle som har et nært forhold til det, sier hun.
Hele manuset til operaen er skrevet på nynorsk. Det var en utfordring med så mange forskjellige studenter involvert.
– Utfordringen var at ingen av hovedskuespillerne er lokale. Han ene er svensk, og en annen er fra Østlandet. De prøver veldig hardt å prate nynorsk på scenen, men det glir litt ut av og til, sier hun og ler.
Operaen settes opp i to dager, og gjengen har også invitert barneskoler og andre studenter ved HSH til å komme og se.
– Tonje Glimmerdal er en fantastisk god bok, og jeg føler at vi har klart å speile dette i arbeidet med operaen. Dette er en opera som passer for alle, men målgruppen er i hovedsak barneskoleelever, avslutter hun.