«Maestro»-forfatter Geir Tangen (t.h.) hadde gledet seg i flere måneder til å ha samtale med to av Nordens fremste krimforfattere, Torkil Damhaug og Jørn Lier Horst. Foto: Eva Birkeland
«Maestro»-forfatter Geir Tangen (t.h.) hadde gledet seg i flere måneder til å ha samtale med to av Nordens fremste krimforfattere, Torkil Damhaug og Jørn Lier Horst. Foto: Eva Birkeland

Spennende forfattermøte i Storsalen

Den ene kan like gjerne begynne på siste side først, mens den andre bruker dataprogrammet excel for å holde orden på kapitlene. Bokbaderen selv skriver scene for scene.

«Maestro»-forfatter Geir Tangen hadde gledet seg i flere måneder til å ha samtale med to av Nordens fremste krimforfattere, Torkil Damhaug og Jørn Lier Horst. Onsdag kveld fikk han æren av å bokbade dem i Storsalen i regi av bLEST.
Jørn Lier Horst er ute med «Når det mørkner», den ellevte i rekken av bøkene om politiførstebetjent William Wisting. Samtidig er det bok nummer null.
-Handlingen er lagt 33 år tilbake i tid, til der det hele startet, forteller Horst, som selv har bakgrunn som etterforskningsleder i politiet.
Lier Horst regnes for å være den første til å utgi en såkalt «true crime» i Norge. «Nøkkelvitnet» fra 2004, basert på forfatterens første drapssak som politibetjent, har blitt trykket i 24 opplag.
Krimforfatteren forteller om en strukturert og målrettet arbeidsmetode når han skriver. Han jobber kronologisk, og gjerne ved bruk av excel. Til gjengjeld kan han skrive både hvor og når som helst.
Torkil Damhaug kan like gjerne begynne med siste side som med første. Legen og psykiateren fra Lillehammer har fått glitrende omtaler av sin siste bok «En femte årstid».
Handlingene utspiller seg rundt en nedlagt fabrikk, hvor en utstøtt klassekamerat blir stengt inne av fire ungdommer. Over 30 år tidligere ble en fatal ulykke dysset ned på samme fabrikk. Ting henger sammen, hevnmotiv resirkuleres gjennom slektsledd, og det får fatale konsekvenser.
Damhaug er generelt opptatt av personlige relasjoner og hva som ligger under overflaten når han skal utforme en historie.
-Jeg kan for eksempel fundere mye over dette med familier hvor søsken har utviklet seg så forskjellig. Den ene blir en vellykket forretningsmann eller –kvinne, mens den andre havner i et dopmiljø. Hva er det som har skjedd med dem og mellom dem?
Forfatterrollen ble inngående diskutert av Damhaug, Lier Holst og Tangen på scenen i Storsalen, og temaet var nok også av spesiell interesse for nybakt krimforfatter Geir Tangen. Læreren på Håvåsen skole har tidligere vært krimblogger, og kom ut med boka «Maestro» i januar 2016.
-Meningen var å skrive én bok. Men agenten min har solgt inn to bøker til Danmark og tre til Holland, smiler Tangen.

Les mer om forfattermøtet i neste ukes papiravis