Arne Kjell Askeland (t.v.) sjekker at alt går slik det skal i gymsalen til Frakkagjerd ungdomsskole. Foto: Alf-Einar Kvalavåg
Arne Kjell Askeland (t.v.) sjekker at alt går slik det skal i gymsalen til Frakkagjerd ungdomsskole ved sist valg. I dag er de klar igjen. Foto: Alf-Einar Kvalavåg

– Det er bare å møte opp

Mange har allerede funnet veien til valgurnene i dag. På Frakkagjerd var det en jevn strøm av folk i 14-tiden. – Alt går etter planen og vi har ikke opplevd kø så langt, sier valgstyreleder Arne Kjell Askeland.

– Vi hadde tre topper ved valget sist, som vi nå har tatt ekstra høyde for. Det var under åpningen klokken 09.00, ved arbeidstidsslutt klokken 16.00, i tillegg til den siste timen. I år har vi bedre kapasitet på alle områder, sier Askeland.
Da Tysvær Bygdeblad var innom var det en jevn strøm av velgere innom.
– Det er et godt og trygt system som gjør at det praktiske går greit for seg. Når vi lukker dørene i kveld klokken 20.00, skal dette telles for hånd, før de ender i Aksdal på rådhuset. Der blir det sortert og telt på nytt parti for parti, og en vil få det endelige resultatet for Tysvær, sier lederen.

Viktig
11 personer er i sving i valglokalet, og selv om noen av de er kjent fra lokalpolitikken, er det blitt strengere regler.
– Ingen av de som er her nå er aktive på noen politisk liste. Det er blitt sjerpet de siste årene. Jeg tror det er viktig at de som kommer skal føle at det er politisk nøytralt her inne.
– Kan en få hjelp?
– Ja, vi har lov til å hjelpe med alt mulig. Vi vet det er folk som trenger fysisk hjelp til å komme inn og få stemt, og de følger vi opp. Vi har lov å være med inn og hjelpe, men det er ikke lov å ha andre med seg inn i avlukket.

Bra oppmøte
Askeland kikker utover gymsalen på ungdomsskolen og ser stadig flere komme til.
– Hva tenker du om valgdeltakelsen?
– Så langt ser det veldig bra ut. Hørte nettopp om at det var god forhåndsstemming, så kanskje vi ikke får det samme rushet som sist. Uansett oppfordres alle til å møte opp. Som sagt hjelper vi til så langt vi kan og har lov. Husk legitimasjon, smiler Askeland.