Ein har også har hatt hjelp frå elever ved Tysvær opplæringssenter til stirydding og grøfting i dette prosjektet. Foto: Privat
Ein har også har hatt hjelp frå elever ved Tysvær opplæringssenter til stirydding og grøfting i dette prosjektet. Foto: Privat

Åpning av ny sti til Lammanuten

Stedvis har det vært vått og vanskelig å gå. Men det var før. Nå er det blitt strålende å ta seg over myrene mot toppmålet Lammanuten.

– Dette har vært et samarbeid mellom oss i Friluftsrådet Vest, Tysvær kommune og Vepro. Det er blitt montert flere treklopper, slik at det nå er mye lettere og tørrere å ta seg fram. Dette vil vi markere under Midtsommarfesten med en nyåpning av traseen, sier Knut-Arild Sørensen, informasjonsansvarlig i Friluftsrådet Vest.
Det skjer den 24. juni og ordfører Sigmund Lier vil være tilstede.
– Start fra parkeringen er klokken 10.30. Selve åpningen vil finne sted ved den første store myrkryssingen med nylagt treklopp, som er en fin tur på cirka 35-40 minutter å gå fra parkeringen. Fra friluftsrådet vil styremedlem fra Tysvær Nils Stråtveit møte og si noen ord, blant annet om Vepros rolle i dette prosjektet. Idrettskonsulent Geir Stakkestad møter fra kommunen. Det vil også være et kulturinnslag med tre unge sjonglører skaffet til veie av Jonny Liadal, sier Sørensen.

Lammanuten

– Lammanuten er kommunens høyeste fjell, og er et populært turmål for befolkningen i hele regionen – ikke bare Tysvær. Friluftsrådet har hatt forvaltningsansvar på turstien til fjelltoppen siden 1990-tallet. Stadig økende bruk de senere år har medført økt slitasje på stien, sier Sørensen, som er svært fornøyd med sluttresultatet på oppgraderingen.

En ny anleggsvei og den populære Telltur har også bidratt til økt bruk og etter hvert ble det en svært slitt sti med et behov for bedre tilrettelegging. Dette fikk prosjektet støtte til via

Regionale Utviklingsmidler fra Rogaland fylkeskommune og Sparebankstiftelsen SR-Bank.

– Det er også et meget viktig bidrag fra Vepro som har produsert kloppene. Klopper ble transportert med helikopter. Selve utleggingen og tilpassing av kloppene er utført av våre egne folk, Andreas Dunkley, Hactor Svelland og Bjørn Bjørn Opheim, forteller Sørensen.

Populær topp

Lammanuten er ikke det korteste toppmålet i Tysvær og det tar en del timer tur/retur. Men likevel er det populært.

– Har dere tall på hvor mange som tar turen i løpet av et år?

– Nei, vi har ikke noen eksakte tall fra tellinger på denne stien, men vi ser jo av slitasjen at det har vært en betydelig økning i trafikken de siste årene. For bare noen år siden var det såpass lite tråkk at naturen klarte å ta seg igjen, men de siste årene har det blitt stadig mer gjørmete langs deler av stien, så det var behov får å gjøre noen grep. Når vi har vært der og arbeidet, har det ikke vært en dag uten at det har kommet folk forbi.

– Hva ble prioritert?

– Det viktigste har vært å legge om stien til å gå på treklopper over tre store myrpartier. I tillegg har vi gravd litt og drenert ut vann på enkelte partier, men dette er et arbeid som vi aldri blir helt ferdige med da det hele tiden dannes nye sølepartier som resultat av økt bruk – som vi jo ser på som udelt positivt – for det viser at stien blir brukt. Vi regner med at mange av brukerne av denne stien møter opp til åpningen, sier Sørensen.

Selv om selve seremonien skjer langt nede på stien, er det selvsagt lov å ta seg en topptur.

– Vi legger opp til at alle som har lyst til å gå videre fra åpningen av turstien må få mulighet til det. Turen helt til toppen tar 3 – 4 timer, mens turen opp til punktet hvor åpningen finner sted er på den første myra etter demningen. Som sagt er dette punktet cirka 40 minutter å gå fra parkeringen nede ved veien, og ti minutter å gå på skogsstien fra der anleggsveien slutter ved inntaksdemningen til kraftverket. Vi synes det er flott at denne markeringen av en tursti til kommunens høyeste fjell er lagt inn som en del av «kulturinnslaga» på Midtsommarfesten. Natur, kultur og folkehelse hånd i hånd, eller skal vi si fot i fot, avslutter Knut-Arild Sørensen.