Jarl Eivind Ullvang med sine høyst originale juletrær. Foto: Linda Vestre Foto
Jarl Eivind Ullvang med sine høyst originale juletrær. Foto: Linda Vestre Foto

Alternativt juletre

Noen mennesker ser utover det etablerte, og slik også med Jarl Eivind Ullvang. Et juletre kan være så mangt.

Av Marit Tvedt
Jarl Eivind Ullvang er en snekkerutdannet ung mann, opprinnelig fra Mjåsund sør i Tysvær. I dag bor han med sin samboer i Aksdal, og har fast arbeid hos en lokal arbeidsgiver.
Noen mennesker ser utover det etablerte, og slik også med Jarl Eivind. Han har nok fantasi og oppfinnsomhet til å se muligheter der andre velger det tradisjonelle.
For et par år siden fikk han en ide som skulle vise seg å bli svært omsettbar. Familien vurderte å skaffe seg et plastjuletre, men denne tanken fant ingen gjenklang hos Jarl Eivind. Han begynte å tumle med ideen om å lage et juletre på som ikke involverte plastmaterialer.
Med sin bakgrunn som snekker var det naturlig for han å bruke trematerialer. Etter litt prøving og feiling ble ideen om det helt spesielle juletreet modnet fram. Ved å sette sammen ulike lengder av små trefliser løpende i en spiral opp langs en midtstolpe, oppsto en dekorasjon som kunne danderes som et juletre. Ved å justere spilene annerledes, får dekorasjonen et helt annet uttrykk. Hvis ikke dette gir mange nok muligheter for kjøperen, kan treet kan selvsagt males i den enkeltes yndlingsfarge og pyntes med julekuler, glitter eller annet man har eller kjøper.
Best av alt er det at treet er laget av kryssfiner av nordisk furu, som ikke forurenser eller lager fotavtrykk i miljøet. Etter jul, eller når en er lei av dekorasjonen, kan det slås sammen til en flat pakke og lagres enkelt.

Eget firma
– Jeg har etablert mitt eget firma, Jarel Wood Design, og selger treet både på nettet og direkte. Navnet ligner litt på mitt eget, som du ser. I min slekt er det mange som er døpt Jarl, men navnet blir oftest uttalt Jarel.
– Det er flott å kunne utvikle hobbyen sin til noe mer enn bare en hobby. Jeg har fast jobb, er utdannet snekker, men jeg syns dette er så kjekt at jeg har lyst til å se hvor langt jeg klarer å drive det. Går det bra, har jeg andre ideer under utvikling hjemme i snekkerboden. Etterspørselen har faktisk vært ganske stor, og jeg har hatt anledning til å vise fram produktet her på Aksdal senter. Og så er det slik da, at damene ofte liker treet, men det er mennene som kjøper det, ler Jarl Eivind.
Da er det bra at det både er menn og kvinner som går på julemarkedet i Haugesund i ukene før jul. Der skal Jarl Eivind ha salgsbod på alle markedsdagene, hvor folk kan se og beundre det utradisjonelle juletreet.
– Jeg masseproduserer egentlig på micronivå, – akkurat nå har jeg 44 juletre ferdige. Det blir spennende å se hvordan status er etter julemarkedet!