Ellen Annette Mogensen vil garantert spille en rolle når KM i distanseriding kommer til Tysvær. Foto: Alf-Einar Kvalavåg
Ellen Annette Mogensen vil garantert spille en rolle når KM i distanseriding kommer til Tysvær. Foto: Alf-Einar Kvalavåg

Historisk KM til Tysvær

Det er første gang i historien at det arrangeres kretsmesterskap i distanse i Rogaland. Det er Rogaland rytterkrets ved Regina Isberg som har vært pådriver for å få til dette. Det er Tysvær som blir vertskap.

– Jeg synes samarbeidet med TKr og Grenutvalget har vært veldig givende. Har lært mye i prosessen, og håper KM kan være med å øke rekruttering innen Distanse, sier en ivrig Regina Isberg.
Indre Haugaland ryttersportsklubb meldte seg tidlig som arrangør, og fikk nylig beskjed om at de ble tildelt stevnet. Bakgrunnen for at Indre Haugaland ryttersportsklubb ble valgt som arrangør for KM er at de har bemerket seg de siste årene som arrangør i distansesporten. De arrangerte sitt første stevne i 2017, og var den klubben med flest arrangerte distanseritt i både 2017 og 2018. I tillegg er de den klubben som har hatt størst økning av distanseekvipasjer i fylket over de 2 siste årene.

Kretsmesterskapet går i klassene:
50 kilometer junior hvor man må være mellom 12 og 21 år for å få lov å delta i KM.
80 kilometer senior hvor man må være over 18 år.
De som starter i KM må være tilsluttet en klubb i Rogaland rytterkrets.
De som blir kretsmestere vinner dekken, pokaler og flotte sløyfer fra Rogaland rytterkrets.
I tillegg håper klubben at det vil dukke opp sponsorer som ønsker å gi premier til stevnet i form av gave eller penger/gavekort.

Hos Indre Haugaland ryttersportskubb vil det i tillegg bli åpne klasser, hvor alle kan delta uavhengig av klubb og alder. Klassene vil være 12kilometer, 20 kilometer, 30 kilometer, 50 kilometer og 80 kilometer.

I 2019 står det 3 ritt på terminlisten hos Indre Haugaland ryttersportsklubb. Det avholdes distrikts stevne 17 februar og 25 mai, før kretsmesterskapet skal være den 19 oktober.

Hva er distanseridning:
I distanse testes hestens og rytterens utholdenhet, samt rytterens kunnskap om hesten og forvaltning av dens krefter. Opp til 49km kalles klassene clear round. Når man rir clear round er det om å gjøre å ri innenfor gitte tidsrammer og med best mulig veterinærkort. Det kåres ingen vinner i clear round og det er lagt opp klasser som skal passe til alle hester, ryttere og nivåer. Fra 50 km og opptil 160 km kalles klassene fri fart, og det er om å gjøre å komme først i mål. Distanse er nok den sporten hvor hestene blir tettest fulgt opp av veterinær. Hestene sjekkes før, under og etter rittet. Dersom hesten viser tegn til tretthet, halthet eller smerter så blir den eliminert og får karantenetid før den får lov å starte neste stevne.