Liv Samuelsberg, leder av Besteforeldrenes Klimaaksjon, for anledningen mangler hun Besteforeldrenes lett gjenkjennelige røde hatt. 
Foto: Marit Tvedt
Liv Samuelsberg, leder av Besteforeldrenes Klimaaksjon, for anledningen mangler hun Besteforeldrenes lett gjenkjennelige røde hatt.

Klimafestival på Haugalandet

Klimafestivalen 2019 går av stabelen på Haugalandet mellom 24. og 30. januar, og er et samarbeidsprosjekt mellom frivillige miljøorganisasjoner og kommunene.

Av Marit Tvedt
I løpet av en uke skal det skje mye på mange lokasjoner i Haugesund, på Karmøy og i Tysvær. Klimafestivalen er ikke et lokalt prosjekt, den arrangeres mange steder i landet,
Liv Samuelsberg er leder av organisasjonen Besteforeldrenes Klimaaksjon (BKA), og sammen med Ståle Pedersen har hun vært en av drivkreftene i arbeidet om å få på plass festivalen.
– Det er mange mennesker som er svært engasjerte i saker som angår vårt klima og vårt miljø, og i Klimafestivalen har vi vært mange som arbeider sammen. I tillegg til Besteforeldrenes Klimaaksjon er Framtiden i våre hender, Naturvernforbundet, Øyo-biblioteket, Forandringshuset Haugesund og Den norske kirke engasjert. Samarbeidet har hatt viktig støtte i Miljøsamarbeidet Haugesund, Tysvær og Karmøy kommuner.

Sju dager
Festivalen går over sju dager med foredrag, byttedag, klimaquiz, film, strandrydding og klimagudstjeneste på programmet.
Kjente foredragsholdere fra universitet og høgskoler er hyret inn. Filosof Hein Berdinesen vil snakke om artsmangfold, og professor Hans Olav Rosseland foredrar om Norges rene natur. Begge foredragene er i lokalene til Høgskolen Vestland. Generalsekretær i Sabima, Christian Steel vil fortelle om fremmede arter i norsk natur i Lille Maritim. På søndag blir det arrangert familiedag og strandrydding på Bukkøy. Dette arrangementet har BKA ansvaret for, og de vil stille med kjentfolk. Det blir holdt gudstjenester i Aksdal kirke og Tysværvåg kirke, der temaene også vil omhandle klima og miljøvern.
Arrangementskomiteen ønsker alle hjertelig velkommen til festivalen. På torsdag ettermiddag vil representanter fra BKA dele ut flyers på Aksdal senter.
– Vi håper at mange flere enn i dag ser at det er nødvendig å engasjere seg og ta et valg. Helst ser vi at denne festivalen blir en årlig påminnelse om den oppgaven vi har foran oss, og der hver og av en av oss betyr en forskjell, avslutter Liv Samuelsberg.