Ordfører Sigmund Lier (i midten) overrakte et trykk av Liv Sørvåg til avdelingsleder Lise Synnøve Birkeland. Åge Johannessen, seksjonsleder, til venstre i bildet.
Foto: Marit Tvedt
Ordfører Sigmund Lier (i midten) overrakte et trykk av Liv Sørvåg til avdelingsleder Lise Synnøve Birkeland. Åge Johannessen, seksjonsleder, til venstre i bildet.

Botiltak endelig åpnet

Det er allerede to måneder siden beboere, betjening og pårørende flyttet inn i de nye lokalene til Stølsberg og Stegaberg botiltak. Sist fredag ble begge offisielt åpnet med taler, gaver og kake.

Av Marit Tvedt
Ved innflyttingen gjensto mye arbeid, og brukere og betjening har ventet tålmodig på å få de siste arbeidsfolkene ut av bygningene. Men på åpningsdagen var det aller meste på plass, og kommuneadministrasjon og politisk ledelse ble vist rundt i de trivelige, lyse lokalene.

Stølsberg
Avdelingsleder Lise Synnøve Birkeland på Stølsberg har stått midt i arbeidet med ferdigstillelse og flytting, og hun har nok kjent på en ørliten frustrasjon ved å flytte inn i et boligprosjekt som fortsatt er et stykke unna ferdigstillelse:
– Det har kostet blod, svette og tårer, kunne hun fortelle tilhørerne.
– Men nå er de siste snekkerne ute av huset, og vi er veldig fornøyd. Jeg syns vi har fått det fint her. Til høsten skal vi invitere til en skikkelig fest for å feire innflyttingen.
Ordfører Sigmund Lier hadde med seg gode ord og et trykk av den lokale kunstneren Liv Sørvåg.
– Dette har vi ventet på lenge, sa han da han formelt erklærte botiltaket for åpnet. Vi har fått et flott bygg som jeg er sikker på vil gjøre hverdagen bedre for brukere, betjening og pårørende. Jeg vet det har vært en krevende periode for dere alle, men nå ser vi fram til at dere får ta i bruk et funksjonelt og moderne bygg.
Sigmund Lier takket for tålmodigheten som betjeningen har vist i denne perioden, og berømmet dem for hjertevarmen de viser i jobben sin.
Stølsberg botiltak består av to etasjer. I 2. etasje er det utgang til en stor, romslig terrasse med ettermiddagssol. Utenfor leilighetene i 1. etasje er det beplantet små, hyggelige hager som beboerne kan stelle.

Nytt og gammelt
Det har tatt tid å få ferdig både Stølsberg og Stegaberg botiltak, som erstatter lokalene til Alvanuten, Førresdalen og Asparhaug botiltak. Prosjektene har vært på kommunens bord i flere år, og består av nytt og gammelt. Alle som har hatt noe å gjøre med en slik prosess, vet at det er krevende for alle involverte. Det er Sigve Haaland som har vært prosjektleder, og han forteller at selve byggeperioden har tatt 1,5 år.

Stegaberg
Stegaberg botiltak er bygget på tomta til gamle Stegaberg skole. Den gamle gymsalen står fortsatt, og blir en viktig brikke i aktivitetstilbudet til beboerne. Nybygget er på to etasjer, og ligger i vakre omgivelser, og åpningen skjedde utendørs.
Avdelingsleder Inger Kristin Dahl Nilsen er stolt over nybygget, og har sammen med lokal velforening på Stegaberg tatt initiativ til feiring sammen med lokalbefolkningen. På mandag 3. juni blir det pølser og leker til lokalbefolkningen, beboere og betjening.
Etter omvisning på botiltaket, ble det kake og kaffe i gymsalen. Det var taler ved ordfører Sigmund Lier, rådmann Sigurd Eikje og seksjonsleder Åge Johannessen, samt prosjektleder Sigve Haaland som har hatt hendene fulle med begge botiltak.
– Gymnastikksalen kommer til å bli viktig for beboerne, sa Åge Johannessen. Samtidig er vi lade for lokalbefolkningen fortsatt skal kunne bruke den til mindre aktiviteter.

Velferdsteknologi
Anita Granger har hele tiden vært prosjektleder for velferdsteknologien, som er tatt i bruk i byggene. All teknologi som brukes i digitalt tilsyn, er godkjent av fylkesmannen.
– Trygghet og sikkerhet har vært det viktigste for oss, sa Granger. Vi har lagt opp til et system der alarmene kun går til det personalet som er ledig. Det betyr at de som er opptatt med andre ting, ikke blir forstyrret av alarmen. Dette er faktisk et system som er utviklet i Tysvær, på Hamrane. Det er vi stolte av.
Hun forteller videre at beboere som trenger det, får installert et kamera tilknyttet en sentral som varsler hvis de trenger hjelp om natten. Det betyr at betjening ikke trenger forstyrre den sovende uten at det er nødvendig, og det blir en roligere natt uten folk som går ut og inn. Praktisk er det også at ringeklokken på inngangsdøren er koblet til betjeningen sine mobiltelefoner, slik at henvendelser blir raskt besvart.

Når alt skjer samtidig
– Vi har hatt en ganske så arbeidskrevende periode, sier seksjonsleder Åge Johannessen. – På grunn av at alle skulle flytte samtidig, og før byggene var ferdige, så ble det stilt store krav til både brukere og betjening. Det har medført påkjenninger for alle. Men nå er vi stort sett ferdige, og jeg er glad for overbærenhet og fleksibilitet betjening, beboere og pårørende har vist.