Store mannskaper ble sendt til trafikkulykken like sør for Svebakken på E39. Foto: Svanlaug Mæland
Ingen er drept i ulykker på veiene i Rogaland til nå i år.

Under 100 trafikkdrepte i år?

Norge kan være på vei mot historiske lave dødstall i trafikken. Fortsetter resten av 2019 som årets sju første måneder kan det bli under 100 omkomne i trafikken i år.

Fire omkom på norske veier i juli, viser Statens vegvesens foreløpige tall. Dette er seks færre enn i fjor. I de to første av sommerens tre måneder har 14 omkommet, som er åtte færre enn på tilsvarende periode i fjor.

I løpet av årets sju første måneder har 54 omkommet i trafikken, som er en færre enn på samme tidspunkt i fjor.
Kan bli under 100

– Vi kan være på vei mot de laveste tallene for omkomne i trafikken på over 70 år. Vi må tilbake til 1947 – da 94 omkom – for å finne tilsvarende lave tall, sier vegdirektør Bjørne Grimsrud.

Det verste året var 1970 med 560 døde på norske veier. Mens Norge i dag har 20 omkomne pr. million innbyggere var tilsvarende tall i 1970 hele 144. Den gangen var også trafikken langt lavere enn i dag.

– Men likevel handler dette om langt mer enn tall og statistikk. For hver enkelt ulykke er en stor tragedie for de som rammes. Norske trafikanter er generelt flinke og ansvarlige i trafikken. Sammen med stadig bedre veier og sikrere biler er risikoen for å bli drept eller skadet i en trafikkulykke blitt den laveste i verden, sier vegdirektøren.
To fylker uten dødsulykker

Så langt i 2019 har 54 mistet livet på norske veier, noe som er en færre enn i de sju første månedene i 2018.

Møre og Romsdal, Akershus og Nordland – alle med sju omkomne – er hardest rammet.

Rogaland og Sogn og Fjordane har ikke hatt en eneste dødsulykke så langt i år.

I Aust-Agder, Finnmark, Troms og Oslo har det vært en dødsulykke så langt i år.

– Ulykkene er spredt, og det er ingen spesielle strekninger som utpeker seg. Men de som har blitt drept, er eldre enn tidligere, sier Grimsrud.