Skjermbilde 2020-03-01 kl. 21.35.00

Koronaviruset: – Folk må følge med

Det kommer stadig nye råd om hvordan en skal forholde seg til koronaviruset. Folkehelseinstituttet har mange linker og råd en kan oppdatere seg på. Her er en oppdatering fra kommunen klokken 18.00 8. mars.

– Det er mange som er engstelige nå og har mange spørsmål, men vi har registrert svært få smittet personer i Tysvær. Nå jobber vi oss gjennom helgen med å oppdatere de nyhetene vi får, og ber samtidig folk om å selv vurdere om de er i risikogruppene som blir omtalt, sier Annbjørg Lunde.
Hun er kommunalsjef Helse og mestring og har gjennom helgen vært i tett dialog med kommuneoverlegen og øvrig kommuneledelse om hvilke tiltak som skal iverksettes fra kommunen.
– De som har vært i de områdene som nå blir betegnet som «smitteområdet» blir bedt om å holde seg hjemme i en slags karantene. Hva betyr det?
– Dette omfatter å ikke gå på jobb eller skole, unngå reiser eller å ta offentlig transport. De må unngå andre steder der man lett kommer nær andre og unngå nærkontakt med andre. Blir en testet og får et positivt treff på viruset blir det isolasjon. Da skal en være hjemme i isolasjon i 14 dager, sier Lunde.
– Det er nå 173 som er smittet i Norge. Hvor mange av disse er fra Tysvær?
– Så langt er det meldt om svært få tilfeller

Skrekkscenarioet
Koronaviruset blir av talspersoner i Folkehelseinstituttet sett på som noe som kan gi en forkjølelse eller en letter influensa. Med andre ord ikke noen stor fare for folk flest. Men for de som har svakt immunforsvar eller er eldre så kan viruset gi alvorlige komplikasjoner.
– Dette gjør at vi hele tiden må ha et fokus på de i kommunen som jobber med slike personer som er i de gruppene. For oss er det verste scenarioet at mange av våre ansatte i helse og omsorgstjenesten og andre vesentlige oppdrag i kommunen må i karantene og ikke kan gå på jobb. Derfor oppfordrer vi folk til å ta dette på alvor, og følge de retningslinjer som er gitt, sier Lunde.

Kontaktnummer
Tysvær kommune har opprettet både telefonnummer og e-postadresser som kan brukes om en har spørsmål.
– Det har kommet meldinger om at det er vanskelig å få svar der, Lunde?
– Det lover jeg at vi skal ta tak i umiddelbart. Vi ønsker at folk følger de retningslinjene som er gitt og som finnes på kommunen sine nettsider. Folk som har mistanke om at de er smittet skal RINGE fastlegen eller legevakt. De kan også ringe telefonnummer som er oppgitt som kan svare på spørsmål som gjelder testing og karantene.

Selv om det kan være mange som er engstelige kan jeg love at Tysvær kommune tar dette på alvor. Vi er i beredskap og overvåker situasjonen kontinuerlig. Vi vurderer også om det er kommunale arrangementer som skal utsettes eller avlyses. Vi oppfordrer også frivillige lag og foreninger om vise forsiktighet og følge opp nasjonale retningslinjer. Det er viktig med riktig håndvask og siste anbefaling er å unngå å håndhilse og klemme,
avslutter Annbjørg Lunde.

Kontakt
I forbindelse med koronaviruset er det opprettet et nytt telefonnummer og e-postadresse for innbyggere i Tysvær kommune.
Dersom du lurer på om du bør testes for koronavirus, kan du nå ringe telefon 52 75 74 00, eller sende e-post til [email protected]
Mail og telefon besvares på hverdager fra 08.00 til 15.30.
På kveldstid og helg må folk kontakte legevakt.