Rådmann Sigurd Eikje.
Rådmann Sigurd Eikje.

703 personer er smittet i Norge

– Et umenneskelig kjør

I ettermiddag møtes smittevernsgruppa i Tysvær kommune igjen. Nye viktige avgjørelser skal tas. Det er en tøff jobb og et stort ansvar.

– De siste dagene har vært et umenneskelig kjør på alle måter. Uansett hvor mye vi har øvet og trent på forskjellige kriser, så kan ingen gardere seg 100 prosent mot dette vi ser nå. Vi har prøvd å prioritere hardt og kommet i gang med de tiltakene som har vært viktigst. Blant annet var vi raskt ute med smitteteststasjon i Aksdal og har nå fem dedikerte til dette arbeidet. Men uansett hvordan vi snur og vender på dette, så må alle være med på laget. Sammen kan vi begrense omfanget av Korona-viruset, sier Rådmann Sigurd Eikje.
– Vi ser hva som skjer rundt oss og vi skal nå ha et møte sammen med nabokommunene om hvordan vi skal takle den utfordringen. Jeg kan ikke love verken det ene eller andre, men vi ser hva som skjer, og at mer og store ting vil skje, og det raskt, skjønner alle. Men lett er det ikke uansett hva en måtte mene. Konsekvensutredninger er en kabal som er vanskelig å legge og vi håper at folk flest skjønner det. Flere har jobbet dag og natt den siste tiden, målet er å sikre våre innbyggere best mulig, sier Eikje.
Før lederne møttes hadde Erna Solberg og Bent Høie stengt ned store deler av aktivitetene i Norge.

Kontroll
– Har Tysvær kontroll på hvor mange som er smittet med adresse her?
– Ja, det har vi. Nå har fylket bestemt at det blir oppdatert med smitte i fylket og ikke på kommunenivå. Det fordi vi har en del små kommuner. Ellers har jeg ingen kommentar til det, noe jeg også har gjort klart for andre aviser og nyhetskanaler.

– Hva er viktig i dagene framover nå?
– Vi jobber med å bygge et nettverk rundt vår nye kommuneoverlege som nettopp har begynt her og som har hatt et enormt press på seg de siste dagene. Så skal det vurderes hvor mange som trenger å være på jobb i kommunen, møter som skal avlyses eller flyttes. Ordføreren skal i morgen ta en avgjørelse om hva som skjer med de politiske møtene. Jeg vil benytte anledningen til å skryte over lag og frivillige som raskt har stengt ned aktivitetene sine. Dette er en helsedugnad alle må være med på. Følg de råd som blir gitt, få informasjon på Folkehelseinstituttet sine nettsider og følg med på den informasjonen vi gir. Dette er en jobb som vi ikke ser enden på, avslutter en travel Sigurd Eikje.

Tallet på smittede i Norge er nå klokken 15.00 ifølge VG, 703 personer, 38 flere enn i går.