Kommuneoverlege Mariann Eintveit Lie 
Foto: Alf-Einar Kvalavåg
Kommuneoverlege Mariann Eintveit Lie Foto: Alf-Einar Kvalavåg

Koronaviruset: Kronikk fra kommuneoverlegen mandag 16. mars

Kjære alle innbyggere i Tysvær kommune…

Kronikk
Kommuneoverlege Mariann Eintveit Lie

Godt å leve

De siste ukene og dagene har vært krevende for oss alle, og det kommer fremdeles uker og kanskje måneder der vi trenger å fortsatt stå sammen i denne krisen vi som lokalsamfunn og storsamfunn nå står overfor. Kornaviruset har spredt seg raskt i hele verden, og vi ser hvor tett vi henger sammen som verdenssamfunn når det også kommer til dette. Èn verden- èn helse.

Det har vært uvirkelige dager for oss alle. På torsdag ble de mest inngripende tiltakene som har vi har hatt i Norge i fredstid satt i verk. Å stenge barnehager og skoler, kultur- og idrettsarrangement og ulike virksomheter som kan bidra til smittespredning ellers er krevende av mange grunner. Mange er satt i karantene og isolasjon, og vi får ikke lenger besøke våre nærmeste som er i ulike helseinstitusjoner. Vår personlige frihet er sterkt innskrenket, og vi må nå forholde oss til både nye regler og anbefalinger på helt andre måter enn vi er vant med.
Men det er av svært viktige grunner at dette nå skjer. I Norge og i flere andre land som opplever det samme. Det er nemlig avgjørende viktig at alle innbyggere nå er med på jobben med å bremse og avgrense konsekvensene av koronaviruset. Statsminister Erna Solberg sa på pressekonferansen torsdag at dette skal vi gjøre i solidaritet med eldre, kronisk syke og andre som er spesielt utsatt for å utvikle alvorlig sykdom. Helsevesenet vårt er under hardt press, mange tjenester er nå utsatt og prioritert ned for å kunne ta seg av de mest alvorlig syke i samfunnet vårt, både på grunn av koronaviruset og av andre årsaker. Og her betyr hver og en av oss svært mye!

Jeg anmoder alle å overholde reglene om karantene og isolasjon, og følge med på nasjonal og lokal informasjon om dette. Reglene her har endret seg nesten daglig siste uken. Det er også mye useriøs informasjon på nettet. Mange «forståsegpåere» kan både feilinformere og skape mer frykt enn det som er hensiktsmessig i en slik situasjon vi står i nå, så pass på at informasjonen du tar innover deg kommer fra pålitelige kilder. Det er også viktig å overholde anbefalingene om å holde seg mest mulig hjemme og ikke gjøre mer enn høyst nødvendig når det kommer til å bevege seg til matbutikk/apotek, til og fra jobben og andre reiser som ikke haster. Det er rart for mange av oss å ikke nå kunne besøke venner og familie eller være sosial på andre arenaer som vi ellers treffes på. Men husk at dette er midlertidig og at det kommer normale tider igjen etter hvert. I mens får vi gjøre så godt vi kan, være sosiale via digitale løsninger eller snakke i telefon med nære og fjerne. Er du hjemme med familien kan dette være en fin anledning til å gjøre ting sammen hjemme som man ellers ikke får tid til i en travel hverdag. Mange må også jobbe hjemmefra og mange må også gå på jobb i mange ulike samfunnskritiske funksjoner for å holde hjulene i gang og sikre gode tjenester også i denne krisetiden.

Mange har jobber som krever at det må tas raske og vanskelige beslutninger, og man opererer i ukjent farvann som gjør dette ekstra krevende. Det er mange som den siste tiden har brettet opp ermene, har tatt på seg nye oppgaver og står på for felleskapets beste. Det er flott å se at samfunnet vårt fungerer på denne måten, der både enkeltpersoner, lag og organisasjoner, bedrifter og offentlig ansatte står side om side for å løse denne situasjonen på en best mulig måte.
Jeg oppfordrer folk til å ta ekstra godt vare på hverandre i disse krevende tider. Det er mange som er eller kommer til å bli syke, mange i karantene og isolasjon som trenger psykisk og praktisk støtte, mange barn og unge som har fått hverdagen snudd på hodet som trenger ekstra støtte og trygghet og mange eldre, som også bor alene, som har behov for de samme. Og oss alle som er berørte, enten på grunn av jobb- eller hjemmesituasjonen trenger at vi er der for hverandre. Ta en telefon til en du vet trenger det- kanskje kan praten hjelpe i en vanskelig situasjon som mange nå befinner seg i.
Vi må ikke miste håpet og huske på at det kommer normale hverdager igjen når denne epidemien er over. Jeg avslutter derfor med teksten fra sangen «I morgen» fra musikalen Annie:
Det kommer en dag
I morgen-
Du må tro og håpe at
I morgen
Blir det sol.
Vi glemmer alt nag
I morgen.
Plagerne vil jages vekk
I morgen.
Det blir sol.

Med vennlig hilsen kommuneoverlege Mariann Eintveit Lie.