Ta vare på deg selv og andre. Om vi følger Koronavettreglene fra Røde Kors, kan vi sammen redde liv.
Ta vare på deg selv og andre. Om vi følger Koronavettreglene fra Røde Kors, kan vi sammen redde liv.

Røde Kors: Fjellvettreglene byttes ut med koronavettregler

Ta vare på deg selv og andre. Om vi følger Koronavettreglene fra Røde Kors, kan vi sammen redde liv.

Det skriver Røde Kors i en pressemelding:

Hvis alt hadde vært som normalt, så hadde Røde Kors minnet Norge om fjellvettreglene nå som vi nærmer oss påske. Påsken er jo høytid for turer i fjellet, og fjellvettreglene er et viktig redskap for å unngå at turen ender med at hjelpekorpsene til Røde Kors eller andre må rykke ut med bistand. Men alt er ikke som normalt akkurat nå. Med koronaviruset står vi foran en alvorlig folkehelsekrise som vil berøre oss alle, uansett om vi blir syke eller ikke. Dette er ukjent terreng, og vi trenger gode råd. Røde Kors har derfor utviklet Koronavettreglene så vi ikke skader oss selv eller andre.
Det viktigste med de ni Koronavettreglene, er dette: Vi skal unngå å smitte hverandre med korona, og vi må hjelpe hverandre med å håndtere de vanskelige følelsene som isolasjon og andre utfordringer skaper for mange. I fjellet er det som kjent avgjørende med god planlegging og innhenting av kunnskap for å unngå skader, at vi må be om hjelp fra redningstjenesten eller havner på legevakta. Det samme gjelder for godt koronavett. Det er avgjørende framover at spredningen begrenses, slik at helsevesenet klarer belastningen i en kritisk tid for både Norge og verden.

Det er godt å se hvordan vi på Haugalandet håndterer denne nye situasjonen: De aller fleste hører på gode råd, følger reglene og oppfører seg fornuftig. Vi ser også at mange sier hei til hverandre, og heier på hverandre. La oss fortsette med det! Denne helsekrisen er både fysisk og psykisk, vi må jobbe aktivt for å hindre de verste konsekvensene av at folk mister sosial omgang med andre. Her i Haugesund Røde Kors har vi de siste ukene tilpasset aktivitetene våre slik at verken deltakere eller frivillige utsettes for ekstra smittefare.
I Besøkstjenesten ringer vi dem som vi normalt besøker hjemme. I fengselet ringer vi de innsatte istedenfor å gå på besøk. Vi har satt i gang digital leksehjelp istedenfor å samles på Røde Kors huset.

Vi har også en viktig rolle som støtteaktør for lokale og nasjonale myndigheter, og vi har gått til innkjøp av beredskapstelt som både Helse Fonna og kommunene har vist interesse for.

Sammen med Haugesund kommune har Haugesund Røde Kors starter med tjenesten Ringevenn. Dette er en tjeneste for personer som har lyst til og behov for å slå av en prat med noen.
Vi vet at Korona-situasjonen gjør at mange sitter hjemme alene for tiden, og kanskje ikke har så mange å prate med. I tillegg går vi nå inn i påsken som vi vet mange synes er ekstra tung.

Vi har løpende dialog med kommunene Haugesund, Tysvær og Sveio om hvordan vi kan bistå lokalsamfunnet. Vi har også jevnlig dialog med Helse Fonna. Haugesund Røde Kors er klare til å bistå etter hvert som behovene oppstår.
Vi er klare til både å fortsette og ruste opp innsatsen vår. At så mange som mulig utviser godt koronavett, er det viktigste bidraget for å begrense skadene av denne folkehelsekrisen.

Koronavettreglene

Dette er Koronavettreglene:
1. Følg myndighetenes råd til enhver tid, sjekk helsenorge.no.
2.Vår oppførsel kan redde liv. Ta ansvar for å unngå smittespredning.
3. Aksepter egne og andres følelser. Det er normalt å føle seg trist, lei, forvirret, bekymret eller sint under en krise.
4. Ikke bruk alkohol eller andre rusmidler for å takle en stresset situasjon. Håndter følelsene dine på en sunn måte.
5. Hold kontakt med venner og familie på telefon, epost eller sosiale medier.
6. Vis omsorg og ta spesielt kontakt med noen du tror kan oppleve ensomhet. Ikke gå på besøk til noen som er i karantene eller isolasjon.
7. Ikke bidra til at frykt for viruset fører til stigmatisering av enkeltmennesker eller grupper.
8. Ta vare på deg selv. Spis sunt, vær i aktivitet og få nok søvn også om du jobber hjemme eller er i karantene.
9. Ikke sett deg selv eller andre i en situasjon hvor dere trenger hjelp fra helse- eller beredskapsressurser utenfor eget hjem.