Emma Karlsson gleder seg til å ta fatt på de praktiske oppgavene i forbindelse med gjenåpning av badeanlegget i Tysværtunet. 
Foto: Marit Tvedt
Emma Karlsson var på radioen og snakket om at de fyller vann i svømmebassenget. Det ble det spørsmål av. Foto: Marit Tvedt

Ny «bademester»

Om kort tid skal garderobe- og dusjanlegget i Tysværtunet være ferdig renovert. Samtidig med gjenåpningen av badeanlegget, får publikum treffe den nye lederen, Emma Karlsson.

Hun har allerede nådd å bli kjent med sitt nye arbeidssted, og låser oss hjemmevant inn i Tysværtunet. Et stort smil og en tydelig svensk dialekt røper litt om hennes bakgrunn.
– Jeg er født og oppvokst i traktene rundt Gøteborg, men jeg har stort sett vært i Norge siden 2005.
Som ung student med reiseliv og servicefag på timeplanen, var drømmen å reise jorden rundt. For å finansiere dette, søkte hun på alle jobber hun kom over i Norge.
– Jeg fikk jobb på To Glass i Haugesund, da var jeg 21 år, og min første tanke var at dette gir jeg to måneder. Men jeg ble så godt mottatt der, og så traff jeg Stian som nå er min samboer og far til de tre guttene våre. Det blir ikke jordomseiling av slikt, nei, ler Emma Karlsson.

På skolebenken

Da de to eldste guttene var født, startet hun på utdanning ved Høgskolen Vestland. Etter tre år var hun ferdig KHMS-ingeniør, og snart hadde hun takket ja til en jobb med arbeidsmiljø hos Helse Fonna.
Så ble hun gravid med yngstegutten, og forteller om tankene i permisjonstiden:
– Etter mange diskusjoner med meg selv, erkjente jeg at jeg ikke var bygget for å sitte ved et skrivebord. Jeg savnet serviceoppgavene, å jobbe med mennesker og kunne gi dem gode opplevelser. Utlysingen av badelederjobben i Tysværtunet, som også innebar at jeg kunne få prøve meg i lederrollen, så ut til å være midt i blinken for meg. Jeg ble kjempeglad da jeg fikk tilbud om jobben.

Etter mange diskusjoner med meg selv, erkjente jeg at jeg ikke var bygget for å sitte ved et skrivebord

Personalansvar
Emma skryter av alle de flotte folkene hun har møtt på huset, og at hun er blitt svært godt mottatt. Hun har fått personalansvaret for de omtrent 20 badevaktene, og er spent på hvordan det vil gå.
– Det er litt skummelt. Men jeg vet veldig godt hva jeg ønsker å stå for som leder. Jeg mener at det er viktig å være tydelig og rettferdig. Jeg tar mål av meg til å være en varm person, som ser og inkluderer de ansatte, men som også stiller krav. For å sørge for forutsigbarhet for de ansatte, er det viktig med gode systemer og god struktur i arbeidet. Heldigvis har jeg fått en positiv og engasjert personalgruppe å jobbe sammen med.
Hun snakker seg varm om kommunikasjon:
– Det er ikke enkelt med god kommunikasjon, man må hele tiden være bevisst på hva man ønsker å formidle.

Opplæring
Badevaktene som skal gjøre anlegget trygt, er i gang med den viktige og nødvendige opplæringen. Karlsson forteller om hva som skal skje:
– I september skal vi ha omfattende livrednings- og beredskapskurs. Badevaktene skal lære å stå i situasjonen hvis noe skulle hende, og de skal kunne takle krevende hendelser. Viktigst av alt er det å forebygge, slik at Tysværtunet fortsatt er et trygt anlegg.

Koronatiltak

Når anlegget åpner, vil det være flere tiltak som skal hindre smitte, både blant brukere av anlegget og blant de ansatte. Alle billettene kjøpes på nett, og det er begrensning på antall personer som kan være i anlegget samtidig.
– Billetten man kjøper er gyldig i 1,5 time. Vi slipper inn 30 personer hvert 45. minutt, og det medfører at vi har maksimalt 60 gjester i anlegget samtidig. Dette vil begrense kø og føre til mindre folk samtidig i garderobene. Dermed skal det være enkelt å overholde regelen om en meters avstand.
FHI’s generelle krav om smittevern skal følges. Det vil være øket renhold, og hånddesinfeksjon vil være lett tilgjengelig. Emma Karlsson presiserer:
– Våre gjester må selv ta ansvar. Hvis man føler seg syk, skal man være hjemme. Før man går i bassenget, må man dusje uten badetøy og vaske seg med såpe. Badevaktene vil være innom garderobene jevnlig for å sikre at smittevernreglene overholdes.
Det skal være trygt for alle å bade i anlegget på Tysværtunet. Karlsson gjentar at det er ekstra viktig at gjestene følger hygienetiltakene:
– For å kunne sikre trygge forhold i anlegget er vi avhengig av at badegjestene følger våre regler og respekterer badevaktenes instruksjoner.

Gjenåpning

I september skal anlegget etter planen gjenåpnes.
– Men åpningsfesten må vi utsette til seinere. Vi vil at alt skal flyte godt før vi feirer; både det nye billettsystemet og de nye reglene for smittevern skal fungere. Kanskje det kan bli fest seinere i høst?
Selv om festen blir utsatt, gleder Emma Karlsson seg til å ta fatt, og til at publikum skal få komme tilbake til badeanlegget med garderober og dusjanlegg som er pusset opp for en god slump penger.