Det er filmskaperen Frode Vestad som har laget filmen om trekkspillklubben. Han har fulgt orkesteret på mange av deres turneer, blant annet til presidenten i Vilnius og operaen i Gøteborg.
Det er filmskaperen Frode Vestad som har laget filmen om trekkspillklubben. Han har fulgt orkesteret på mange av deres turneer, blant annet til presidenten i Vilnius og operaen i Gøteborg.

Savner du Lindesnes Trekkspillklubb?

Lindesnes Trekkspillklubb sine årlige konserter i Tysværtunet pleier å trekke fulle hus. I år er alt annerledes, og orkesteret må glede publikum på andre måter.

Rolf «Atti» Eikaas er daglig leder i Lindesnes Trekkspillklubb, som i år har eksistert i 30 år. Besetningen på omtrent 55 musikere reiser land og strand rundt for å spille, og de kan skryte av å ha hatt konserter i 10 land, i 31 amerikanske stater og i et par kanadiske provinser. I tillegg har de turnert langs kysten i Norge, hovedsakelig på strekningen fra Sørlandet til Bergen.

Populært orkester
Å klare å holde koken i så mange år, vitner om et populært orkester som har klart å holde fast på sitt publikum. «Atti» Eikaas forteller at selv er han en slags daglig leder som får lov til å drive med administrasjon og å utvikle talenter.
– Hva som har gjort at vi er så populære? Jo, folk liker å høre gode, gamle melodier. Vi spiller allslags musikk, og vi gjør det med godt humør. Vi har utviklet vår egen måte å underholde på, og vi er helt og fullt oss selv. Mange av medlemmene har flere strenger å spille på, og da får de lov til å utvikle de talentene, det er min jobb å se til at det skjer. Vårt mål er å lage moro og underholde publikum.
Atti vedgår at han selv liker å synge offentlig. Han er ikke redd for å miste tråden når han står i rampelyset foran mange mennesker.
– Når jeg står på scenen i for eksempel Operahuset i Oslo eller i Grieghallen i Bergen, så har jeg aldri manuskript. Det som skjer det skjer, og jeg liker det best på den måten.

Dyktige folk

Han forteller at det aller beste er å spille på steder de kjenner. Han er svært begeistret for Tysværtunet og folkene der:
– Vi har spilt i mange konserthus, men Tysværtunet er i toppklasse, og folkene som jobber der er enestående. Vi har spilt der med fulle hus hvert år siden 1999, og ofte har vi måttet ha to show på en kveld.
Orkesterets musikalske leder heter Arne Vigeland. I sin tid var han steel-gitarist for Bjøro Håland.
– Han er fenomenal på mange slags gitarer, og han synger også. Han slutter aldri å overraske, ler Atti.

Film – ikke konserter
Et annet spesielt trekk ved Lindesnes Trekkspillklubb, er at alt arbeidet skjer på dugnad. Alle konserter og all tid som blir brukt på reiser, gjøres uten kompensasjon til musikerne. Inntektene fra billettsalg og annet salg brukes til finansiering av reiser og opphold.
– Vi har hatt store utlegg i forbindelse med korona-pandemien. Alle konserter dette året er avlyst, også den planlagte konserten i Tysværtunet den 12. februar 2021. Vi forsøker å skaffe inntekter fra kinofilmen vi har laget, forteller en entusiastisk Atti.

Lager film
Det var Tysværtunet som tok kontakt med Lindesnes Trekkspillklubb for å få satt opp denne framvisingen. Filmen heter «Ein av åkke», og er en gest til trekkspillklubben sitt store og trofaste publikum på Haugalandet.
Det er filmskaperen Frode Vestad som har laget filmen. Han har fulgt orkesteret på mange av deres turneer, blant annet til presidenten i Vilnius og operaen i Gøteborg. Like viktig er det å fortelle om konsertene på alders- og sykehjem rundt om i landet.
Den 26. november blir det lansering på Tysværtunet. Da skal både Vestad og Atti være til stede.
– Det er dette vi prioriterer nå. Vi ble så irritert på koronaen som stoppet oss, og vi ville nå ut til vårt publikum på tross av den. Etter hver øvelse har vi derfor lagt ut musikk på Facebook, og til nå er for eksempel stykket «Harejakta» spilt 90 000 ganger.
Lindesnes Trekkspillklubb ligger ikke på latsiden. De har i gjennomsnitt 40 show hvert år, og de har laget flere DVD’er og CD’er, som er vist mange ganger på NRK.