Varaordfører Sven Ivar Dybdal og daglig leder i Tysvær Frivilligsentral, Grethe Vangsnes, står i spissen for årets TV-Aksjon «Sammen redder vi liv». Ta søndagsturen din den 23. oktober og ha med ei bøsse, oppfordrer de.
Foto: Marit Tvedt
Varaordfører Sven Ivar Dybdal og daglig leder i Tysvær Frivilligsentral, Grethe Vangsnes, står i spissen for årets TV-Aksjon «Sammen redder vi liv». Ta søndagsturen din den 23. oktober og ha med ei bøsse, oppfordrer de. Foto: Marit Tvedt FOTO: Picasa

Årets TV-aksjon til inntekt for Leger uten grenser: – Sammen redder vi mange liv

Dette året er innsamlingsaksjonen tilbake til «normalen», uten restriksjoner som følge av pandemi. Nå søkes det medmennesker som vil engasjere seg og gjøre søndagsturen til noe mer enn en luftetur.

Den 23. oktober kan de aller fleste tysværbuer få besøk av noen med ei rød bøsse i handa. De kommer for å samle inn penger til årets TV-aksjon Leger uten grenser – Sammen for livet. I år blir det vanlig aksjon, med folk som bærer bøsser og ringer på dørene, og ingen restriksjoner som følge av pandemi. Og så er det hyggelig å få besøk, skape en personlig relasjon. Folk er blitt svært vant til å betale uten kontanter, men selvsagt vil det også gå an å gi en skjerv via Vipps.

Går foran
Ordfører Lier er leder av aksjonen, varaordfører Sven Ivar Dybdal er nestleder, og sammen med koordinator Grethe Vangsnes i Tysvær Frivilligsentral skal de ha regien på og stå i spissen for aksjonen i Tysvær.
– Det er ingen tvil om at tema og mottakere av pengene treffer blink i år, med krig og krise som bakteppe. Foruten nøden i krigsområdene finnes det mennesker som lider stor nød på grunn av klimakrise, tørke og flom. Det er så lite som skal til, to piller til en malariasyk gjør hele forskjellen for de som er syke, og to piller koster 10 kroner, forteller Vangsnes.
Malaria finnes særlig i de områdene som har hatt flom, og ubehandlet er det en farlig sykdom.
Dybdal peker på den fantastiske jobben som organisasjonen Leger uten grenser gjør.
– Den jobben de gjør, overalt i verden, uansett situasjon, er bemerkelsesverdig og kan ikke verdsettes nok. Jeg gleder meg til å være med å ta et tak.

Aktive varaordførere
Varaordførere på Haugalandet har et særskilt engasjement i aksjonen, og Dybdal arbeider tett med likesinnede på Karmøy og i Haugesund.
– Vi har hatt flere stunt sammen, og i år skal vi delta i en næringslivsstafett. Da sitter vi i Sjøfartsdirektoratets kontorer og ringer rundt til bedrifter og ber om penger. Det er konkurranse om å gi mest, og vi har klokkeringing og feiring hver gang vi får inn et fint beløp. Det er et himla liv der, og ekstra gøy nå når vi får sitte sammen igjen etter epidemien, forteller en opplagt varaordfører.

Stiller opp
Aksjonen trenger bøssebærere, i alt 124 personer.
– Vi har sett at folk gjerne stiller opp de siste dagene før aksjonen. I år har vi fått en avtale med flere lag og foreninger til å organisere aksjonen i bygdene. De stiller med kontaktpersoner som er ansvarlige for å levere ut bøsser og ta imot dem etter innsamlingen. Jeg tror at de som har vært aktive får både en kopp kaffe og en hyggelig prat som takk, smiler Vangsnes.
Skolene
Samtlige skoler får tilgang til et undervisningsopplegg med årets TV-aksjon som tema. Gjennom bilder, film og spill kan skoleelever på alle klassetrinn lære mer om hvordan medisiner lages, hvordan sykdommer smitter og hva vi kan gjøre for å bidra med livreddende helsehjelp.
– Skolene er oppfordret til å være bøssebærere, men da sammen med familien. Hvis en bøssebærer går alene, må han/hun være fylt 18 år, sier Vangsnes.

Påfunn?
– Jeg syns det er kjekt å finne på noe gøy i en kampanje, sier Dybdal, som selv har vært med på flere slike stunt. Han fortsetter smilende:
– Jeg vet forresten at en rektor i sørfylket har lovet å farge hår og skjegg blått og gult hvis klassen klarer å samle inn 100 000 kroner. Noen lokale helter som tar utfordringen?

Frivillighet på sitt beste
Grethe Vangsnes peker på at dette virkelig er frivilligheten på sitt beste.
– Se hva vi kan få til sammen, hvor store ressurser vi har og hvor mye engasjement som skapes. Det skal ikke mer til enn at en legger litt om søndagsturen, så er en med på et enkelt og givende oppdrag, oppfordrer hun.