Mira Carlsen (27) startet som deltidsfotograf for under ett år siden. – Interessen har vært veldig stor, sier hun.
Mira Carlsen (27) startet som deltidsfotograf for under ett år siden. – Interessen har vært veldig stor, sier hun. FOTO: Privat

Fra hobby til inntektskilde

Mira Carlsen (27) fra Førland har interessert seg for foto siden hun var liten. Det siste året har hun gjort hobbyen om til en inntektskilde.

Mira forteller at hun alltid har hatt en fascinasjon for foto. Da hun skulle velge studieretning på videregående falt valget naturlig på Medier og kommunikasjon på Vardafjell videregående skole.

– Der fikk jeg den praktiske informasjonen jeg manglet, og interessen vokste. Vi hadde studio på skolen, og dyktige lærere. Men, da videregående var ferdig la jeg kamera på hylla, sier hun.

Fra mobil til speilrefleks

Etter vidergående begynte Mira å studere vernepleie i Sandnes.

– Da var det ikke særlig mye tid til foto. Jeg har alltid vært glad i å reise, og tok litt bilder på ferier, sier hun.

Familiefoto har vært veldig populært. – De fleste som kontakter meg vil at jeg skal ta bilder av par, barn, forlovelse eller graviditet, sier hun. FOTO: Mira Carlsen

Mira og samboeren Marius kjøpte seg hund i 2021. Dobermannen Marley tok opp mye plass i fotoarkivet på mobilen til Mira.

– Jeg ville ta litt mer profesjonelle bilder av Marley, så det var først og fremst han som vekket fotointeressen i meg igjen etter flere år. Speilreflekskamera ble kjøpt inn og Marley stilte som modell. Her ble det øvelse i både foto og tålmodighet, og mye av innholdet ble delt på hans instagramprofil. Jeg har ei venninne som jobber som deltidsfotograf, og hun anbefalte meg å lage en egen fotobruker på Instagram, sier hun.

Etterspørsler

Instagram profilen «Miracarlsenfoto» ble opprettet før jul i fjor, og etterspørslene ramlet fort inn i innboksen.

– Jeg ble litt sjokkert, for det gikk så fort. Prisene mine var jo veldig lave i starten, for jeg ville bli litt tryggere bak kamera før jeg skrudde de opp. Jeg lærte veldig mye, og etter hvert fotooppdrag tenkte jeg på ting jeg kunne ha gjort annerledes. Det var veldig gøy at det var så mange fremmede i innboksen, og jeg ble sakte men sikkert tryggere bak kamera, sier hun.

Mira startet hovedsakelig med bilder av familier, par og barn. Ved siden av foto jobber hun i en fulltidsstilling som vernepleier.

– Jeg jobber i en turnusordning, og har derfor litt fleksibilitet. Fotooppdragene tar en del tid, men jeg synes det er veldig gøy. Det er faktisk fotograferingen som tar minst tid. Planleggingen, redigeringen og det administrative er den største tidslukeren. Jeg setter meg ofte ned på kveldene mens jeg hører på musikk eller ser en serie og koser meg med det, sier hun.

I sommer fotograferte Mira to bryllup. – Det er stort å få forevige en slik dag, sier hun.
FOTO: Mira Carlsen

Bryllup

I sommer hadde Mira sine første bryllupsfotograferinger.

– Det var stas at jeg fikk forevige en så stor dag, så tidlig i karrieren min. Det er lange dager, og viktig å ha tungen bent i munnen. Jeg hadde med meg to kamera, og flere minnebrikker. Jeg sender alltid ut et spørreskjema i forkant av fotooppdraget der jeg spør hva de ønsker. I forhold til nærbilde, øyeblikksbilder, lokasjon og lignende. Da har jeg god tid i forveien på å planlegge, sier hun.

Og alt nå er hun booket til nye bryllup i 2024.

– Jeg legger mye tid i det, så det er hyggelig at folk anerkjenner det og ønsker å bruke meg.

Travelt

Mira startet enkeltmannsforetak, og sender fakturaer og styrer regnskapet alene.

– Det har vært litt å sette seg inn i, men det er spennende. Jeg har en egen bedriftskonto, og den bruker jeg for å oppgradere utstyret mitt. Til nå har jeg ikke tatt ut lønn. Jeg har godt utstyr til portrett og arrangement, men jeg fikk tilbud om å ta boligfoto – og det måtte jeg takke nei til fordi jeg ikke hadde rett utstyr, sier hun.

Ellers har Mira ikke satt en stopper for hvordan type oppdrag hun kan ta.

– Så lenge jeg har utstyret til å utføre oppdraget på en profesjonell måte vil jeg takke ja. Jeg trenger å utfordre meg selv. Dersom noen lurer på noe, er det bare å spørre. Om det er et oppdrag jeg ikke kan ta, så kan jeg være behjelpelig med å finne en annen fotograf, avslutter hun.

Mira bruker pengene hun tjener på fotograferingen på nytt utstyr. FOTO: Privat