Siv Helen Strand Holden, Fagleder avdeling Vepro, Seksjon Arbeid og inkludering. Foto: Alf-Einar Kvalavåg
Siv Helen Strand Holden, Fagleder avdeling Vepro, Seksjon Arbeid og inkludering. Foto: Alf-Einar Kvalavåg

Menneskerettigheter og CRPD – hva betyr det?

Siv Helen Strand Holden, Fagleder avdeling Vepro, Seksjon Arbeid og inkludering

Menneskerettigheter er grunnleggende rettigheter alle mennesker har fordi vi er mennesker.
Rundt 15 prosent av verdens befolkning lever med en form for funksjonshemming, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). Dette gjør personer med nedsatt funksjonsevne til verdens klart største minoritet.

CRPD står for «Convention on the Rights of Persons with Disabilities» og er FN-konvensjonens retter til personer med funksjonsnedsettelse. Kort fortalt skal den sikre at de som er funksjonshemmede har de samme menneskerettighetene som andre. En FN-konvensjon er en avtale mellom stater. Når et land slutter seg til avtalen, er det myndighetene som har ansvar for å innfri kravene den stiller.
CRPD inneholder alle de kjente menneskerettighetene, sivile og politiske rettigheter (som for eksempel retten til ytringsfrihet, privatliv og tilgang til rettssystemet) og økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter (som for eksempel retten til helse, arbeid og deltakelse i kulturlivet).
Norske kommuner er forpliktet til å følge menneskerettighetskonvensjonene som Norge har sluttet seg til, som CRPD.

Må vi vite noe om dette?
I 2023 ble det igangsatt et nasjonalt prosjekt som skal få Statsforvalteren og kommunene til å innarbeide CRPD i sine oppgaver. Målet er at kommunene og Statsforvalterne skal få økt kompetanse om hvordan menneskerettighetene skal ivaretas for personer med funksjonsnedsettelse.
CRPD skal brukes aktivt hos Statsforvalterne og i kommunene, i kommunens planstrategi, kommuneplanen og i malverket for vedtak. CRPD skal være synlig i saksbehandlingen av saker som gjelder personer med funksjonsnedsettelse og være veiledende når vi utformer og yter tjenester til denne gruppen, og alle kommuner skal være med innen 2025.
Jeg er CRPD kontakt i Tysvær kommune, og vil jobbe for at kunnskapen om CRPD skal løftes frem i tiden som kommer. Å ha en CRPD-kontakt i kommunen, skal sikre at kommunen i alle ledd gjøres bevisst på ansvaret den har med å sikre disse rettighetene.

Kommunene er viktige i likestillingskampen
Kommunene har ansvar for skoler, barnehager, veier, bygg og assistansen vi trenger for å leve likestilte liv. CRPD gir ikke funksjonshemmede noen egne rettigheter, men kravene i konvensjonen skal sikre at alle har samme rett til å bestemme selv, og ha samme muligheter for utdanning, jobb og gode hverdagsliv som andre.
Det er lett å se tidligere tiders urettferdige behandling av enkelte grupper, men langt vanskeligere å oppdage diskriminerende praksiser i vår egen samtid.