Meike Baumgart - økonomisjef i Tysvær kommune. Foto: Alf-Einar Kvalavåg
Meike Baumgart - økonomisjef i Tysvær kommune. Foto: Alf-Einar Kvalavåg

Når penger går på helsa løs

Meike Baumgart – ØKONOMISJEF

Vi er inne i en dyrtid. Priser på mat, strøm og renter har skutt i været, og mange kjenner det på lommeboka og på kroppen. Det er selvfølgelig aller tyngst for de som hadde lite fra før, men også de med fast og grei inntekt kan slite med å få hjulene til å gå rundt.
De fleste av oss har opplevd å ha det litt trangt og noen har stått i tøffe økonomiske utfordringer over mange år. Vi blir urolige, redde. Hverken dystre spådommer om økonomiske kriser eller glansede sparetips om hvordan bli rask millionær hjelper noe særlig.
Tall fra SIFOs økonomiske trygghetsbarometer (oslomet.no/om/sifo, 2024) viser at kun halvparten av oss opplever økonomisk trygghet. 33 prosent er utsatt – de er sårbare for store ekstrautgifter. 17 prosent av befolkningen sliter, kanskje fanget i en gjeldsspiral. Det betyr at mange går rundt med en konstant bekymring for hvordan de skal få endene til å møtes.
Økonomiske bekymringer handler ikke bare om penger. De påvirker også helsen vår. Når vi ligger våkne om natten og grubler over neste regning, går det utover søvn, humør og i verste fall den psykiske helsen vår. Betalingsvansker kan påvirke helsen vår slik at konsekvensen kan bli dødelig. Finansielle problemer kommer sjelden alene. Noen havner i en vanskelig situasjon fordi de mister jobben eller blir syke, mens andre får helseplager fordi økonomien skaper stress. Uansett; når mange opplever økonomisk usikkerhet som varer over tid, er dette et folkehelseproblem som vi må snakke om!

For de som har store økonomiske utfordringer, finnes det hjelp. De fleste banker er villige til å bistå med å finne løsninger, NAV tilbyr økonomi- og gjeldsveiledning, og det finnes flere frivillige organisasjoner som gir støtte og råd. Det viktigste er å ikke sitte alene med bekymringene. Vi må våge å snakke åpent om økonomi. Det må bli lettere å si «Jeg har ikke råd» – uten skam. Om du bor sammen med noen, kan det være lurt å starte samtalen hjemme. Økonomi angår oss alle, og jo mer vi normaliserer samtalen om penger, desto enklere blir det å be om råd og støtte når vi trenger det.

Men hva med alle de som holder hodet over vannet? De som ikke står i akutt krise, men som likevel kjenner på stresset rundt økonomien? For dem kan det være nyttig med en økonomisk vårrengjøring. Akkurat som en ryddig kjøkkenskuff, kan en opprydning i økonomien gi bedre oversikt og litt mer ro i sjelen. Første steg er å skaffe seg en oversikt over inntekter og utgifter. Hva trenger du egentlig? Hvilke små justeringer kan gi deg litt mer økonomisk spillerom? Og er det mulig å sette av litt til en buffer – en økonomisk pute som kan gi deg litt mer ro når vaskemaskinen streiker eller bilen må på verksted?
Økonomi og helse henger tett sammen, og vi må ta vare på begge deler!