Anders Langelandsvik (t.v.) og Eivind Tore Langelandsvik har alt klart til fyrverkerisalg fram mot nyttårsaften. Foto: Eva Birkeland
Anders Langelandsvik (t.v.) og Eivind Tore Langelandsvik har alt klart til fyrverkerisalg fram mot nyttårsaften. Foto: Eva Birkeland

– Større batterier er tryggere

Daglig leder Eivind Tore Langelandsvik i Fargerike Aksdal Senter anbefaler folk å gå sammen om å kjøpe litt større batterier til nyttårsaften.

Av Eva Birkeland

– De har en større flate å stå på, og er dermed tryggere å bruke. Og så er de selvfølgelig flotte å se på, sier Langelandsvik.

Tendensen de siste årene er også at folk kjøper ekstra stort og flott fyrverkeri, og leverandørene har fokus på dette. I noen tilfeller nærmer det seg et mer profesjonelt fyrverkeri.

– Samtidig er det jo noen som vil ha flere lunter, og gå ut flere ganger i løpet av nyttårsaften. Vi har fyrverkeri fra 69 kroner og helt opp til 2100 kroner, sier Langelandsvik.

Han understreker at folk gjerne glemmer at fyrverkeri er finest på avstand. Minimum avstand er 30 meter, og det er bedre å se bort på stasen enn å måtte se opp.

Strengt regelverk

– Er stjerneras like populært som før?

– Ja, stjerneras går det like mye av som før, både hvite og fargede. Det er alltid populært, sier Langelandsvik.

Det mange kanskje ikke vet, er at det er 16-års aldersgrense for bruk av stjerneras. Og det er for stjerneras som er under 30 centimeter lange. Over 30 centimeter er det 18-årsgrense. Grisehyl er også en slager blant unger, får vi vite, og den sorten skal en ifølge reglene også være 16 år for å bruke.

Fyrverkeri deles inn i disse klassene:

*Klasse 1a: Kruttlapper og knallbonbon. Fri bruk.

*Klasse 1b: Bordbomber, partypoppers og stjerneskudd (grisehyl hører til i denne klassen). Aldersgrense 16 år for bruk.

*Klasse 2: Markfyrverkeri, romersk lys, soler og annet fyrverkeri med begrenset fareområde, og stjerneskudd over 30 centimeter. Aldersgrense 18 år for bruk.

*Klasse 3: Vanlig fyrverkeri; effektbatterier. Aldersgrense 18 år for bruk.

*Klasse 4: Profesjonelt displayfyrverkeri

– Ja, det er egentlig ganske strengt, sier Langelandsvik.

Han sier at det i de fleste tilfeller er uvettig bruk som forårsaker skade, og sjelden fyrverkeriet i seg selv. Til sistnevnte hører «blindgjengere», som ikke antenner skikkelig. Da skal en vente minst ti minutter og sjekke at det har sluknet skikkelig før en går bort. Langelandsvik anbefaler å sette fyrverkeriet i en bøtte med vann etterpå, for å «drukne» det. Han minner oss også på at fyrverkeri ikke skal tennes på med stjerneskudd eller lighter. Tennstav eller sigarettglo er det vi kan bruke. Og han har et godt råd for å sikre fyrverkeriet på bakken:

– Jeg pleier å sette en murblokk på hver side, så rakettene ikke velter mot publikum, avslutter han.

Fyrverkerireglene:

  1. Forbered fyrverkerioppskytingen
  2. Les bruksanvisningen nøye før bruk
  3. Kontroller at fyrverkeriet ikke er skadet
  4. Sørg for at fyrverkeriet ikke kan velte
  5. Bruk tennstav, sigarettglo eller lignende
  6. Sitt på huk, tenn lunten med strak arm og fjern deg straks lengst mulig unna
  7. Bøy deg aldri over antent fyrverkeri
  8. Ikke tenn fyrverkeri på nytt dersom det ikke tenner ved første forsøk
  9. Hold god avstand fra oppskytingen
  10. Alkohol og fyrverkeri hører ikke sammen