Idrettskonsulent i Tysvær, Geir Stakkestad.
Idrettskonsulent i Tysvær, Geir Stakkestad.

Ut på tur i Tysvær

Brosjyrene ligger i postkassene og kodene er lagt ut på ti flotte turmål. I helga starter årets «Gå tur» i Tysvær.

Av Karina Søvik

I disse dager skal brosjyren «Gå tur» ligge i alle postkassene i Tysvær. Dette er det ellevte året at kommunen inviterer tysværbuen med ut på tur. Idrettskonsulent i kommunen, Geir Stakkestad, har nettopp lagt på plass den siste koden på de til sammen ti turmålene.

– Det blir spennende å se hvor mange som deltar i konkurransen. Vi har så utrolig mange flotte turløyper her i kommunen. Vi ønsker å sette et ekstra fokus på å få folk ut i naturen. Med å bruke konkurransen som en liten gulrot håper vi å få med oss flest mulig, sier Stakkestad.

– Det blir spennende å se hvor mange som deltar i konkurransen.

Populært

«Gå tur» i Tysvær har blitt en populær konkurranse. Hvert år blir det valgt ut ti turmål som er geografisk spredt rundt omkring i kommunen. Det er lagt ut en kode på hvert turmål som deltakerne fører ned i brosjyren. Kodene ligger ute frem til 18. november, og deltakerne kan vinne flere spennende premier. I år kan turglade tysværbuer konkurrere i tre klasser. De som går alle ti turløypene blir med i trekningen av et gavekort fra Intersport på 3000 kr. De som går åtte av ti turer er med i trekningen av et gavekort på 2000 kr også fra Intersport. Det blir også en egen konkurranse for barn og ungdom under 13 år, der kravet er koder fra fem løyper for å bli med i premietrekninga.

Les heile saka i papirutgåva.

Faktaboks

Turmålene
Dette er de ti turmålene der en finner kodene i årets «Gå tur» i Tysvær:
 
1) Søre Åsen
Fra vegen mellom Tysværvåg og Kårstø går det en vei østover mot Hersdal. Etter to-tre kilometer på denne vegen er det skiltet til venstre mot turområdet Søre Åsen. Hele turen tar cirka en time. Området er tilrettelagt for barnefamilier. Kodeord kan en finne på to plasser. En ved utsiktspunkt, og en nede ved rasteplassen ved vannet.
 
2) Ådnafjellet
er et populært turmål i Tysvær.  Fjellet ligger i Høiemarka. Stien er godt merket og terrenget er lett. Turen opp tar cirka en time.
 
3) Leirå
ligger cirka en kilometer sørøst for Nedstrand sentrum. Området har gode bade-og fiskemuligheter for både store og små. Det er tilrettelagt turveier på til sammen cirka en kilometer. Kodeord finner en ved fyret på Tunganes.
 
4) Gudbransfjellet
ligger i Hervik-området. Parkeringsplass ved Hervik skule. Turen opp tar cirka en til halvannen time opp.
 
5) Helgelandsfjellet
ligger i Førre, og turen starter i Førresdalen. Parkering ved barnehagen. Følg veien videre nedover Førresdalen forbi caravansenteret til en kommer til lekeplass. Følg akebakken opp til toppen, ta til høyre på toppen av akebakken og følg stien til topps. Turen opp tar cirka 30 minutter.
 
6) Valhest
er det største sammenhengende kystheiområdet i Nord-Rogaland. Terrenget egner seg  godt for barn. En kan velge mellom å starte turen fra E39 ved fylkesgrensen (Rogaland-Hordaland), fra Aksdal gjennom Alvanutveien eller fra Stakkestad. Alle løypene er godt merket.
 
7) Rossafjellet
er en av de høgeste toppene i Nedstrandsfjellene. Turen går fra parkeringsplassen på Gurigjerde. Turen tar cirka halvannen time til toppen med flott utsikt over Ryfylke og Haugalandet. En kan også kombinere turen med å gå videre til Stølanuten og Dalvanuten.
 
8) Heggelifjellet
er et flott turmål med en nydelig utsikt på toppen. Turen starter like ved nedkjøring til Sandbekken. Turen opp tar cirka en time. 
 
9) Lammanuten
er en av de mer krevende turmålene i årets «Gå tur». Fjellet er det høgeste i Tysvær. Parkering ved Sandvik. Turen til toppen tar cirka tre timer.
 
10) Hest
ligger mellom Espevik og Liarvåg. Det er merket sti fra parkeringsplassen ved Topnes og opp til Hest. Turen opp tar cirka en time