wee Ok

Vil redde hummeren

Ved hjelp av spesialbygde hummerhus fra Kina skal bryggeprodusenten Åge Wee og biolog Sondre Ski bidra til å redde hummerbestanden fra å dø ut.

Av Karina Søvik

– Det er et trist syn som møter deg når du dykker langs den norske kysten. Det er snart ingen hummer igjen å se, sier en oppgitt Åge Wee i Wee Marine AS ved Frakkagjerd.

Bryggeprodusenten har nå tatt initiativet til «Prosjekt hummerhus» der han ønsker å redde hummeren fra å bli utryddet fra norske farvann. Han samarbeider med biolog Sondre Ski fra Oslo og sammen har de fått lagt spesialstøpte «hummerhus» i Kina som de skal sette ut langs hele den norske kysten.

Initiativ

Ideen om hummerhusene startet allerede sommeren 2011. Wee leste en artikkel om biologen fra Drøbak akvarium som på den tiden hadde begynte å sette ut hummerhus med innebygd kamera på Østlandet for å studere hummeren nærmere. Prosjektet hans var blitt en stor suksess og Wee ble inspirert til å ta steget videre.

– Jeg har alltid syns at hummer er fascinerende skapninger. Det er helt tragisk at bestanden har gått så kraftig ned, og hummeren er spesielt utsatt her på Vestlandet på grunn av overfiske og oppdrettsanlegg. Dette er et viktig arbeid, og noen må ta initiativet til å snu trenden, forteller han.

Les meir i papirutgåva…