Klara Bråtveit (75) mener mange gravplasser på Haugalandet er forsømt, og roser den velstelte kirkegården i Skjoldastraumen. 
Foto: Karina Søvik
Klara Bråtveit (75) mener mange gravplasser på Haugalandet er forsømt, og roser den velstelte kirkegården i Skjoldastraumen.

Roser gravplassen til himmels

En velstelt kirkegård har stor betydning for de pårørende. Klara Bråtveit (75) roser spesielt Skjoldastraumen for sin velstelte kirkegård.

Av Karina Søvik
– Moren min skrøt alltid av gravplassen i Skjoldastraumen. Hun syns den var så flott og velstelt. Jeg hadde aldri drømt om at hun faktisk hadde søkt plass her da hun lå på dødsleie. Vi var tross alt fra Haugesund, humrer Klara Bråtveit.
Den spreke 75-åringen ser utover gravplassen i Skjoldastraumen, og smiler bredt. Hun har kommet hit til kirkegården i snart tjue år for å besøke foreldrenes grav. Det er et besøk hun aldri har kvidd seg til.
Stor betydning
– Det er alltid en fryd å komme her. Alt er så fint og velstelt, og kirkegårdsarbeiderne gjør en fantastisk jobb. I løpet av alle årene jeg har gått her, er det sjelden jeg har måttet ta frem kantklipperen. Jeg forstår godt hvorfor min mor valgte akkurat denne kirkegården, sier hun litt rørt i stemmen.
Klara har flere kirkegårder å besøke rundt omkring i distriktet. Mannen døde bare noen år etter morens bortgang, og han ble begravd i Haugesund. Det er et besøk hun kvir seg mer til.
– Det har så stor betydning å komme til en velstelt kirkegård når du skal besøke graven til dine nærmeste. Det er nesten en ubeskrivelig følelse å se at noen faktisk bryr seg om hvordan det ser ut rundt gravstøttene. Menneskene som ligger her er ikke glemt bare fordi de ligger i jorden. Det er viktig å huske på, sier hun.

Les hele saken i papitutgaven