Åse Gil ved Aksdal Dyreklinikk har god erfaring med å bruke alternative behandlinger i stedet for antiserum mot huggormbitt. 
Foto: Karina Søvik
Åse Gil ved Aksdal Dyreklinikk har god erfaring med å bruke alternative behandlinger i stedet for antiserum mot huggormbitt.

Tom for motgift

Dyreklinikker over hele landet sliter med å få tak i antiserum mot huggormbitt. Aksdal Dyreklinikk er helt tom.

Av Karina Søvik
– Vi får nok ikke inn mer antiserum dette året, bekrefter Åse Gil på Aksdal Dyreklinikk.
Klinikker over hele landet er tom for antiserum mot huggormbitt. Grunnen skal være at den ledende produsenten har mistet rettighetene til å produsere medisinen. Hele Norge er rammet fordi alle apotekkjedene bruker den samme leverandøren.
Ikke krise
Sommeren er høysesong for huggormbitt, og mange hundeeiere er nå bekymret for hva de skal gjøre om hunden blir bitt. Gil har allerede fått inn flere pasienter i år.
– Det vekker bekymring at vi ikke har mer motgift tilgjengelig, men det er ikke en så stor krise som mange tror. I de fleste tilfeller klarer vi å få dyrene på bena igjen ved bruk av andre behandlinger, betrygger hun.
Gil har arbeidet som dyrlege i over 30 år, og har opplevd flere alvorlige giftbitt. Hun har derimot sjelden måttet bruke motgiften.
– Jeg har sett mange huggormbitt i løpet av årene som dyrlege, men det er sjelden vi har måttet bruke antiserumet. I de fleste tilfeller går det helt fint med å bruke væskebehandling, smertebehandling og antibiotika. Hunden må selvsagt følges tett opp av dyrlege frem til den blir helt friskmeldt, sier hun.
Cirka 35 prosent av alle huggormbitt er såkalt «tørre». Det vil si at det ikke sprøytes inn gift, og hunden vil i verste fall få en lokal reaksjon og mulig betennelse. I disse tilfellene er det bare behov for symptomatisk behandling, og prognosene er svært gode. Dersom dyret har fått giftbitt, og har tydelig allmennpåkjenning kan motgiften være nødvendig.
– Dersom de er blitt bitt i bena eller hoderegionen, er det vanlig å gi dem motgift. Men vi skal gjøre så godt vi kan, og jeg tror dette skal gå helt fint, sier Gil.

Les heile saka i papiravisa