Terje Fjeldheim og Sigmund Sundfør. Foto: Eva Birkeland
Terje Fjeldheim og Sigmund Sundfør. Foto: Eva Birkeland

Nå vet vi hvem

Navnet på den som risset inn 1814-1914 i steinen på Sundfør er ikke lenger en hemmelighet.

Av Eva Birkeland

Kirkeverge Terje Fjeldheims bestefar Knut Fjeldheim er høyst sannsynlig mannen bak de innrissede årstallene.

– Bestefar Knut Fjeldheim drev nabogården her, og jeg har hørt at han tok seg av fyringen på skolehuset. Da jeg fikk høre at han hadde hogd inn tallene i steinen, etterprøvde jeg det blant mine eldste søskenbarn. Men de kunne ikke bekrefte det, forteller Terje Fjeldheim.

Torger Våg fra Sundfør er imidlertid rimelig sikker. Hans bestefar Ommund Våg var en god venn av Knut Fjeldheim

– Jeg hørte av min bestefar at det var Fjeldheim som risset inn tallene, og det var aldri noen diskusjon rundt det, sier Torger Våg.

Han husker Knut Fjeldheim som en trivelig altmuligmann, en som ordnet og fikset ting andre ikke kunne. Våg var rundt ti år gammel da Fjeldheim døde tidlig på 50-tallet, og han mener Fjeldheim risset inn tallene i 1914.

– Han var litt eldre enn min bestefar, og født rundt 1880. Da har han vært rundt 34 år gammel i 1914, så det er ganske sannsynlig at det ble gjort da.

Les mer i papirutgaven…