Sjørøverskuta er fullastet og skal ut på tokt.
Foto: Eva Birkeland
Sjørøverskuta er fullastet og skal ut på tokt.

Stranda-dag i småbåthavnen

Sist lørdag var det igjen duket for den årlige Stranda-dagen i småbåthavnen i Nedstrand. Den handlet om blant annet sjørøvertokt, palleløping og modige kvinner.

Av Eva Birkeland
-Rundt 70-80 barn blir sendt ut på tokt her i dag, sier primus motor Trond Martinsen.
To sjørøverskuter ble sendt ut til Ferøynå hver time, og der ventet spennende skattejakt på de forventningsfulle, små passasjerene. Noen hadde med seg foreldre eller andre voksne, og redningsvest var påkrevd. Flere av barna hadde på forhånd vært og fått seg ansiktsmaling hos Sigfrid Skogland Kristjansdottir (13), som tidvis hadde en liten kø foran sminkebordet sitt. Mange ville selvsagt se ut som sjørøvere.
Palleløping og tur med Eliasbåten stod også på programmet for de som møtte opp i småbåthaven. Inne i teltet var det flere stander med salg av forskjellig håndverk, som for eksempel fargerike fuglekasser.
– Vi har laget dem selv, forteller søsknene Emil (10) og Ylva Alida Myhre (11), som nettopp har flyttet tilbake til Nedstrand med familien sin etter fem år i Stavanger.
Inne på bygdemuseet kunne lokalhistoriker Sigmar Myhre fortelle om modige kvinner fra Tysvær. Berit Bjelland (cirka 1585-1641) fra Vikedal hadde en skarp tunge, ytret sine meninger og var klarsynt.
– Hun ble dømt til brenning på bålet, men ble benådet til halshogging, sier Myhre.
For de som var interessert i å høre om framdriften i tollbod-prosjektet, var det informasjon å få i amfiet.
Primus motor og leder i Leirong kystlag, Trond Martinsen, vil ikke gjette antall besøkende på Stranda-dagen.
– Mange kommer hit i forbindelse med lørdagshandelen. Det kommer og går folk hele tiden, sier han.

Les hele saken i papirutgaven.