– Det er helt utrolig hva folk kaster fra seg på, sier Åge Wee i Wee Marine AS.
– Det er helt utrolig hva folk kaster fra seg på, sier Åge Wee i Wee Marine AS.

Ny dykkerrekord

Til tross for sterk strøm og dårlig sikt fikk 53 dykkere opp over 20 kubikk avfall fra bunnen i Haugesund havn da undervannsdugnaden Project Aware Smedasund ble arrangert for tredje året på rad.

Med fokus på tomgods og batterier ble miljøfangsten fra Project Aware Smedasund 2014 noe lettere enn tidligere år: totalt ble det hentet opp 20m3 søppel fra dypet med en sammenlagt vekt på 2,7 tonn. Dykkedugnaden tok likevel én ny rekord: Fra fjorårets 50 dykkere ble det i år registrert 53 dykkere til start på lørdag. Prosjektleder for dugnaden og daglig leder i Wee Marine AS, Åge Wee, sier seg fornøyd med årets innsats i Norges største undervannsdugnad.

– Sprutende regnvær på land og dårlig sikt og strøm under vann ga oss litt utfordringer, så totalt sett skal vi se oss fornøyde med dette resultatet. At 53 dykkere setter av en lørdag til å rydde miljøskadelig avfall, er bare suverent, og vi er veldig takknemlige for oppmøtet, sier Åge Wee, som ønsker å fortsette tradisjonen også i 2015.

– Det er mye jobb for alle involverte, men den responsen vi får fra sponsorer og dykkermiljøet er så bra at det vil være synd å slutte med dette, sier Åge Wee.

Som tidligere stilte både Karmsund Havnevesen, Brannvesenet, Friluftsrådet og Redningsskøyta med både mannskap og utstyr, og i år bidro over 20 sponsorer med utstyr og premier til dykkerne.

Skulptur som takk
Før selve dugnadsdykkingen ble kunstneren Roald Tellnes sine to spesiallagde skulpturer avduket og overrakt Kystverket og Karmsund havnevesen som takk for deres viktige samarbeid i oppryddingen av Smedasundet. Skulpturene er bygget på avfall hentet opp av sjøen fra fjorårets Project Aware, og inneholder alt fra ølbokser til porselen med hakekors fra krigens dager.

Avdelingsleder John Leon Ervik mottok en av skulpturene på vegne av Kystverket. Han uttrykte glede for å få bidra og takket de frivillig medvirkende.

– Jeg har sett mye miljøskadelig avfall både i norske og utenlandske havner, og vet hvor ille dette er for naturen. Derfor er det en glede å se at så mange bruker sin fritid på dette viktige arbeidet, sa Ervik til de fremmøtte.

Årets fangst ble i likhet med tidligere svært variert. Det ble hentet opp alt fra gebiss og fulle champagneflasker til mopeder og kredittkort.

– Det er helt utrolig hva folk kaster fra seg på sjøen i dag. Nå håper vi at vår dugnadsinnsats blir belønnet med at folk bruker hodet og ikke kaster søppel på havet, avslutter Åge Wee i Wee Marine AS.

Saken er levert av Wee Marine AS