Det var en stilfull lunsj på slottet. Foto: slottet.no
Det var en stilfull lunsj på slottet. Foto: slottet.no

Samlet ildsjeler på Slottet

Gunnar Kallevik fra Tysvær var en av 70 ildsjeler som 28. oktober var gjest på slottet. Her er slottet sin sak på besøket.

Kongeparet ønsker å hedre innsatsen som gjøres av aktive eldre over hele landet. Derfor inviterte Deres Majesteter 70 ildsjeler på Afternoon Tea. Prinsesse Astrid, fru Ferner er også til stede i Store festsal i dag.

– Afternoon Tea er en gammel, engelsk skikk min bestemor, Dronning Maud, tok med seg hit til Slottet. Da står sandwicher, scones og te på menyen, fortalte Kong Harald da han ønsket velkommen tidligere i ettermiddag.

Den viktige frivilligheten
Kongen fortalte også hvordan han og Dronningen på besøk rundt om i landet møter mange eldre som gjør en stor frivillig innsats i sine lokalsamfunn. Dette er av uvurderlig verdi – for samfunnet, men også for den enkelte som gir av seg selv og sin tid på denne måten.

– Livet består av mange ulike faser – som byr på sine egne gleder og utfordringer. Jeg tror vi alle har behov for å oppleve at det er bruk for oss og våre ressurser – uansett hvor i livet vi befinner oss, sa Kongen.

Gjestene spenner bredt i sine interesser. Noen er engasjert i arbeid for idrett eller kultur, noen driver politikk eller sosialt arbeid, mens andre igjen vier seg til lokalhistorie eller undervisning. Det er helt sikkert nok å snakke om rundt bordene.

Omvisning og underholdning
Før samlingen i Store festsal fikk ildsjelene en omvisning i noen av Slottets viktigste saler og rom. Nå er samlingen i full gang. På programmet står en konsert med Øystein Sunde, og dertil blir det innslag fra gjestene selv, når Brit Ragna Renanger fra Sør-Trøndelag, Oliva Nilsen fra Troms og John Thoralf Øygarden fra Telemark vil fortelle selskapet om sine engasjement.

Dette er andre året på rad at Kongeparet inviterer eldre ildsjeler til Slottet på Afternoon Tea.

Historien bak Afternoon Tea
Tradisjonen rundt Afternoon Tea har røtter helt tilbake til 1840. Det sies det var den syvende hertuginnen av Bedford som følte seg litt sulten da det fremdeles var lenge til kveldens middag. Hun fikk ideen om – i all hemmelighet – å få servert te, brød og smør – og en liten kake som dessert.

Til slutt ble hun oppdaget – og det viste seg at det var flere som kunne tenke seg et lite teselskap om ettermiddagen. Afternoon Tea ble etablert som en fin anledning for litt hygge, med god mat og lett konversasjon.

Kilde: kongeshuset.no