: Kristin Klungtveit (t.v.) og Kristin Sjo Førre deltar denne uka i «Forandring fryder», som spilles i Blackbox på Skeisvang videregående skole. Foto: Eva Birkeland
: Kristin Klungtveit (t.v.) og Kristin Sjo Førre deltar denne uka i «Forandring fryder», som spilles i Blackbox på Skeisvang videregående skole. Foto: Eva Birkeland

Drama om siste skoledag

Kristin Klungtveit og Kristin Sjo Førre har spilt teater om en situasjon de selv snart står i, mens Brage Halsnes skal «groove» og fremføre klassisk og susion. VK-festivalen på Skeisvang er i full gang.

Av Eva Birkeland

– Jeg spiller Lone, ei jente som ikke klarer å følge helt med på skolen. Hun blir sett på som søt, sjarmerende og dum., forteller Kristin Sjo Førre.
– Mens jeg er Lisa, som går for å være skolens tøs, smiler Kristin Klungtveit.
De to Tysværjentene forteller om «Forandring fryder», teaterstykket hvor vi møter sju ungdommer idet de er i ferd med å gå ut av videregående skole.
– I sekundet det ringer ut får vi være med inn i hodene deres, og vite hemmelighetene som ligger skjult bak imaget og stereotypene, sier Sjo Førre.
«Forandring fryder» er skrevet av 21 år gamle Sunniva Lovise Harboe, som gikk til topps i fjorårets dramatikerkonkurranse for ungdom. Homofili og barn av foreldre med psykiske vansker er noen av temaene som berøres i teateroppsetningen, og målet er å skape tanker om ungdommene og deres situasjon, uten å dømme.

Videre til Stavanger
«Forandring fryder» går som forestilling denne første uka av VK-festivalen på Skeisvang, men skuespillerne skal også til Stavanger med stykket og delta på DUS-festivalen (Den unge scene). DUS ble opprettet i 2004 for å heve nivået på ungdomsteateret i Norge. De utvikler sceniske tekster skrevet for og av ungdom. Først arrangeres festivaler i 12 deltakende regioner hvor gruppene som er med viser hvordan de har løst stykkene. Så blir det arrangert en nasjonal festival i Oslo for utvalgte grupper.
Kristin Klungtveit og Kristin Sjo Førre har ikke noe imot å få komme til Oslo sammen med sine medskuespillere.
– Vi håper jo på det! Vi har øvd mye. Karmøy kulturskole setter forresten opp samme stykke som oss, og det blir spennende å se hvordan de gjør det, sier Klungtveit.
Lærer Gro Hafsaas forteller at dramalinja har vært med på DUS-festivalen en gang før.
– Det passer fint for oss å ha det i VK, for vi må uansett ha en premiere på stykket før den lokale mønstringen i Stavanger, sier hun.
Hafsaas sier det er spesielt å la elevene sette opp «Forandring fryder».
– De er jo snart i samme brytningstid som ungdommene i stykket. De spiller sin egen samtid.

Les hele saken i papiravisen