Tonje Galta (18) og Trine Lise Meyer Thune (18) ved Tveit videregående skule ber trafikantene ta mer hensyn til hest i trafikken.  
Foto: Karina Søvik
Tonje Galta (18) og Trine Lise Meyer Thune (18) ved Tveit videregående skule ber trafikantene ta mer hensyn til hest i trafikken.

– Ta hensyn til hesten

Hest blir regnet som et ridende kjøretøy, og skal ferdes på veien. Men rytterne ved Tveit videregående skule frykter uforsvarlige bilførere, og oppfordrer folk til å vise mer varsomhet.

Av Karina Søvik
– Det er skummelt å ri på veien. Folk tar ikke hensyn, og det kan fort oppstå utrygge situasjoner, forteller Tonje Galta og Trine Lise Meyer Thune.
Jentene går på VG2 hest og hovslager ved Tveit videregående skule, og har flere ganger opplevd hensynsløse bilførere på veiene. Nå har hele klassen laget film om hest i trafikken, og målet er å gi økt kunnskap og forståelse for hvordan man skal møte hesten i trafikken.
Tydelige signaler
Hesten blir regnet som et transportmiddel, og kan dermed ikke ferdes på fortau eller gang- og sykkelvei. Dette gjelder all ferdsel med hest, enten man leier hesten, rir, eller kjører vogn med hest. VG2-elevenes film er publisert på nettsiden youtube, og tar for seg hvordan både rytter og medtrafikanter skal opptre i trafikken.
– Det er viktig at rytteren viser tydelig signal til andre trafikanter, men det er ikke alle bilførere som kjenner til disse signalene, eller vet hvordan man skal møte hesten i trafikken. For eksempel betyr hånden opp og ned at de andre trafikantene skal senke farten. Den ene armen rett opp betyr at hesteføreren vil at bilen bak skal stoppe. Strekker rytteren ut armen betyr det at de skal skifte retning mot høyre eller venstre, forklarer Galta.

Les hele saken i papiravisen.