– Ikke ring tilbake, er oppfordringen fra Telenor til kunder som har ubesvarte anrop fra ukjente utenlandske numre.
– Ikke ring tilbake, er oppfordringen fra Telenor til kunder som har ubesvarte anrop fra ukjente utenlandske numre.

Ikke la deg lure til å ringe tilbake

Mange er redde for at utenlandske svindlere skal lure dem til å ringe opp dyre nummer. De siste dagene har et latvisk telefonnummer dukket opp hos flere. Nå går Telenor ut med en melding til kundene.

Denne pressemeldingen er sendt ut 156. juni fra telenor:

– Ikke ring tilbake, er oppfordringen fra Telenor til kunder som har ubesvarte anrop fra ukjente utenlandske numre. Telenor sperrer slike numre så snart svindelforsøkene avsløres.
Nordmenn har de siste dagene vært utsatt for svindelforsøk fra et latvisk telefonnummer. Telenor arbeider med å skaffe oversikt over omfanget av svindelen. Så langt tyder alt på at få har latt seg lure og ringt tilbake til de ukjente numrene med latvisk retningsnummer.
Metoden svindlerne bruker er å ringe opp i den hensikt å få kundene til å ringe tilbake. De som ringer opp kommer til en talemaskin med høy minuttakst. Dette er en vanlig form for svindel som rammer norske kunder med jevne mellomrom. Det spesielle med svindelen fra et latvisk nummer de siste dagene var det massive omfanget. Telenor fikk svært mange henvendelser på kundeservice og sosiale medier.
Unngå fella
Rådet fra Telenor er veldig tydelig: Ikke ring tilbake til slike ukjente numre. Det er når man ringer tilbake, at man går i fella. Disse aktørene håper at du ringer tilbake, for da kommer du til en teletorgtjeneste som koster mye per minutt. Telenor vil likevel avkrefte at det er tale om opp til 500 kroner minuttet slik noen medier har meldt i helgen.
– Telenor har standardprosedyrer på denne typen svindelforsøk. I perioder får vi daglige klager fra kunder, mens i andre perioder er det bare noen få i måneden. Vi har sperret flere numre i vårt nett, for å unngå svindelforsøk., opplyser sikkerhetsdirektør Hanne Tangen Nilsen i Telenor Norge.
Mulighet til å sperre
De fleste telefoner har i dag mulighet til å sperre for uønskede numre inn til telefonen. En rekke apper gir også denne muligheten. En utfordring er imidlertid at svindlerne bytter nummer ofte, noe som gjør det vanskelig å sperre dem ute. De som vil svindle norske telekunder utviser stor oppfinnsomhet for å unngå å bli avslørt, så det er tidvis krevende å stoppe svindelforsøkene.

Levert av Telenor.