Kristoffer Lindøe Apeland (under) i fritt fall på Ekstremsportsveko på Voss. (Foto: Privat
Kristoffer Lindøe Apeland (under) i fritt fall på Ekstremsportsveko på Voss. (Foto: Privat

Ekstrem glede

Hvert år drar adrenalinsøkende fra hele verden til Ekstremsportsveko på Voss for å teste egne grenser. I år har flere lokale tatt turen, blandt dem paragliderpilot Jan Emil Wathne og BMX-syklist Kristoffer Lindøe Apeland.

Av Jorunn Bjørndal Lilleland

– Er på takeoff på Hjelle. Hvis det er forhold kan du bli med. Møt meg her, står det i en SMS fra Jan Emil Wathne. Vedlagt er det et kart som tar meg med langt opp i fjellene over Vangsvatnet på Voss. På en improvisert parkeringsplass langs landeveien står Wathne og tre andre menn og gjør klar paragliderene sine.

– Dette blir den tredje turen min i dag, forteller Wathne. Det er morgen, skyfri himmel, lett vind og 20 grader. – Perfekt vær for en nybegynner, forteller han.

Jan Emil begynte med paragliding under Ekstremsportsveko i fjor og ble bitt av basillen med en gang.

– Da jeg var her i fjor syntes jeg det så gøy ut og tok en tandemtur. Jeg bestemte meg med en gang for at dette var noe jeg likte og tok et lynkurs i paragliding her på Voss.

Siden har 25-åringen kjøpt eget utstyr og trener på å bli en dyktig pilot.

Jan Emil rykker lett i skjermen som løfter seg opp. – Vi sees på bunn, roper han mens han løper ned mot et stup og blir løftet opp av vinden og seiler over dalen ned mot et jorde. Han er i luften i 10-15 minutter før han lander nede ved vannet.

– Det var en veldig fin tur! På slike dager som dette er det mye varme luftstrømmer som gjør at de som er virkelig gode kan være oppe i flere timer, forteller han mens han peker opp mot små multifargede sirklene langt oppe over dalen. Den ene har i følge ryktene brukt 5 timer på å komme ned.

Wathne pakker skjermen sammen og setter kursen mot platået igjen for en ny tur og to før det er på tide å dra tilbake til campen for grilling og konsert.