Biblioteksjef Lillian Rushfeldt, barnehagesjef Anne-Lise Myrvold og mållagsleiar Synnøve Bredal Bjelland synst det er viktig at ungar i Tysvær blir kjent med bøker på både nynorsk og bokmål. 
Foto: Mona Terjesen
Sven Ivar Dybdal, Randi Rettedal og Tårn Ubøe meiner at Landbrukskontoret må bli flinkare til å opplyse bøndene og vere meir tilgjengeleg.

Mister kunder i anleggsarbeidet

Rafdal og Kvale Våpenhandel mister både kunder og omsetning som følge av anleggsarbeidet ved Førre tunnelen og utbyggingen av den nye Coop-butikken på Frakkagjerd.

Av Karina Søvik

For Bernhard Kvale ved Rafdal og Kvale Våpenhandel på Frakkagjerd er det rolige dager inne på butikken. Frykten for å sitte i trafikk kø, eller måtte kjøre ukjente omkjøringer har holdt flere av kundene hans borte de siste månedene. Nå bekymrer han seg for butikken sin.

– Dette er veldig dramatisk for oss. Mai, juni og august er i utgangspunktet de beste salgsmånedene for butikken, og denne omsetningen er med på å bære oss gjennom resten av året. Vi har ikke så store marginer å gå på, så når vi mister store deler av denne omsetningen så er det selvsagt bekymringsverdig, sier Kvale.

Frustrert

Kvale merket nedgang i omsetning allerede da Førre tunnelen stengte i mars i år. Da arbeidet med utbyggingen av den nye Coop-butikken på Frakkagjerd også kom i gang, forverret situasjonen seg.

– Det er så mye anleggsarbeid, omkjøringer og trafikkø her i området at folk fra spesielt Haugesund og Karmøy orker rett å slett ikke å kjøre innom butikken vår for å handle. De velger heller å handle på nett eller hos andre våpenforhandlere i distriktet. Perioder som vanligvis pleier å være travle på denne tida av året, er nå helt rolige. Det er frustrerende å se at jeg mister gode kunder på grunn av alt anleggsarbeidet, forteller Kvale.
I utgangspunktet så han positivt på utbyggingen av ny dagligvarebutikk på Frakkagjerd, men byggeprosessen har medført utfordringer for han som lokal næringsdrivende.

– Ofte er veien hit blokkerte av store anleggsmaskiner, og det fører til at folk må sitte i kø for å komme fram til butikken. Dette er et stort irritasjonsmoment som holder folk borte fra butikken, sier han.
I forbindelse med arbeidet på den tidligere Shell-tomta, blir veien til våpenbutikken stengt i perioder. Kvale frykter at folk lar seg skremme av ukjente omkjøringer, blant annet opp Aksdalsbrekka og over Frakkagjerd-toppen.

– Vi har kunder fra hele Norge, og det er ikke alle som vet hvor man kan kjøre for å komme til oss når den «vanlige» veien er stengt, forteller han.