Åpen dag på brannstasjonen er populært.
Åpen dag på brannstasjonen er populært.

Frykter brann, men gjør ikke noe med det

Mer enn halvparten av alle nordmenn frykter brann mest av alle mulige hjemmeulykker. Men de aller færreste tar konsekvensen av det.

Bare to prosent av oss gjennomfører brannøvelser og prøver ut rømningsveiene hjemme.

Det kommer fram av en ny undersøkelse TNS Gallup har gjennomført for If Skadeforsikring, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og Norsk brannvernforening i anledning årets brannvernuke.

– At det kan begynne å brenne hjemme der vi bor, på verdens tryggeste sted, er en så skremmende tanke at vi helst skyver den fra oss. Men faktum er at vi kan gjøre det langt tryggere for oss selv med enkle tiltak som å sjekke røykvarsleren, passe på at slokkeutstyret er i orden, og sørge for å ha en god plan for hva vi skal gjøre hvis det skulle begynne å brenne, sier Morten Thorsrud, konserndirektør i If Skadeforsikring.

I brannvernundersøkelsen svarer 13 prosent at familien har avtalt fast møtested utendørs i tilfelle brann. Ti prosent svarer at man i familien har snakket om hva man skal gjøre, og fem prosent at de selv har en plan i sitt eget hode. 54 prosent innrømmer at de ikke har tenkt noe særlig over hva de skal gjøre ved brann.

– Det viser at vi bare må fortsette å informere om hvor viktig det er å ha brannøvelse hjemme. Noe av det beste med å øve er at man umulig kan bomme. Enten konstaterer man at ting fungerer, eller så finner man noe å rette på. Begge deler er verdifullt, sier Ole-Martin Nordstrand – brannsjef i Tysvær brannvesen.

Midt i september markeres Brannvernuka over hele landet. Nærmere 350 brannstasjoner inviterer til åpen dag med nyttig kunnskap, demonstrasjoner og utdeling av brannhjelmer til barna lørdag 19. september. I tillegg deltar over 600 000 nordmenn i det som trolig kan kalles verdens største brannøvelse. Skoler, barnehager, bedrifter, institusjoner og andre virksomheter skal i sving og trene på brannrutinene. Også familier kan melde seg på via www.brannvernuka.no og bli med i massemønstringen.

I vårt distrikt er det Tysvær brannvesen som står for gjennomføringen av arrangementet. Her inviteres det til åpen dag på Aksdal brannstasjon den 19.september.