Sylfest Lomheim skapte rekordbesøk i Tysvær Folkebibliotek for tre år siden. Nå kommer han tilbake.
Sylfest Lomheim skapte rekordbesøk i Tysvær Folkebibliotek for tre år siden. Nå kommer han tilbake.

Sulten på samtalen

Sylfest Lomheim skapte rekordbesøk i Tysvær Folkebibliotek for tre år siden. Nå kommer han tilbake.

Av Karina Søvik

Som et av de siste arrangementene i programmet, skal Sylfest Lomheim runde av årets bLEST-fest torsdag neste uke. Han inviterer til lunsjprat om det å prate, i kafeen på Tysværtunet.
– Jeg skal snakke om noe av det viktigste som mennesker bør prate om på 2000-tallet, og det er samtalen. Vi lever farlig viss vi tror at samtale betyr at vi har kontakt med hverandre på sosiale medier. Samtale er å prate med hverandre ansikt til ansikt. Dersom vi ikke forstår forskjellen, så lever vi farlig, forteller Lomheim.

Underholdende
Lomheim kommer fra Sogn, og er språkviter, oversetter og debattant. Han er professor i norsk og oversettelse, og var i perioden 2004-2010 den første direktøren for Språkrådet, statens kompetansesenter i språkspørsmål. Lomheim har også vært statssekretær i Barne- og familiedepartementet. Sist han var i Tysvær skapte han rekordbesøk på biblioteket med over 200 mennesker. Forventningene til torsdag er høye.
– Han er utrolig dyktig på det han holder på med, og i tillegg er han veldig underholdende å høre på. Jeg tror også denne dagen kommer til å bli veldig kjekk, morsom og lærerik. Lomheim tar utgangspunkt i boken sin «Tale er gull», og det vil bli boksalg og signering etter foredraget, sier Bjørg Rørtveit i bLEST-komiteen.

Senere denne dagen skal Lomheim også delta i arrangementet «Språkprat og kaffimat» i regi av Tysvær Mållag. Sammen med Ottar Grepstad skal han prate om myter og fakta om nynorsk, om dialekt, identitet og selvfølelse, og om respekt for de to målformene i landet.