Denne røykvarsleren sto i gangen rett utenfor et soverom. Den manglet batteri og var også eneste røykvarsler i boligen. En mann i 40-årene omkom i brannen, sier brannekspert Odd Magne Skjerping i Frende Forsikring.
Denne røykvarsleren sto i gangen rett utenfor et soverom. Den manglet batteri og var også eneste røykvarsler i boligen. En mann i 40-årene omkom i brannen, sier brannekspert Odd Magne Skjerping i Frende Forsikring.

Den store batteridagen

Dette var en røykvarsler, den manglet batteri… I morgen er det røykvarslerdagen.

Røykvarsleren er det viktigste livreddende tiltak du har hjemme. Virker den, kan den redde liv.

I morgen piper det i hele Norge. 1. desember er Røykvarslerens dag, dagen batterier byttes og røykvarslere skal testes i alle hjem.

– Norge ligger i verdenstoppen når det gjelder boligbranner, sier brannekspert Odd Magne Skjerping i Frende Forsikring. Samtidig viser undersøkelser fra Aksjon boligbrann at en halv million nordmenn går til sengs uten fungerende røykvarsler i kveld.

Varsler ikke brann
– Altfor ofte ser vi at røykvarsleren ikke virker, enten fordi batteriet er dødt, eller fordi den ikke har batteri i det hele tatt, sier Odd Magne Skjerping. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har påvist at 25 prosent av de omkomne i boligbranner de senere årene ikke hadde røykvarsler, eller at den ikke virket.

Røykvarsleren som er avbildet stammer fra en brann i en eldre enebolig, tidlig i morgentimene.
– Røyk og åpen flamme ble heldigvis oppdaget fra et nabohus, og naboen fikk vekket beboeren før det gikk galt. Huset fikk store materielle skader, forteller Skjerping. Den eneste røykvarsleren i huset hadde ikke batteri.
– Om ikke naboen tilfeldig oppdaget brannen, kunne dette blitt en dødsbrann i statistikkene, sier han.

Ingen jul uten ild
Desember er brannmåneden fremfor noen. Vi bruker mer strøm enn vanlig og fyrer i peisen. Mange av julebrannene skyldes gjenglemte gryter på komfyren. Også uforsiktig bruk av levende lys og de mange elektriske smålysene i adventstjerner og juledekorasjoner forårsaker brann hvert eneste år.

– Det er viktig å ta noen forholdsregler. Skru av belysningen om natten, og når du ikke er hjemme – og sjekk at røykvarsleren virker. Røykvarsleren er det viktigste livreddende tiltak du har hjemme, sier Skjerping i Frende.

– Tidlig varsling om brann kan gi deg mulighet til å redde deg selv og andre, og kanskje slokke brannen, sier Skjerping. Han anbefaler å seriekoble røykvarslerne slik at alle i boligen varsles samtidig.

Test med røyk
For å sikre deg og familien bør du teste med røyk. Du kan holde noe som ryker, som en spesialfyrstikk, en liten gassflaske beregnet til slik testing, eller et telys du nettopp har blåst ut, under røykvarsleren. Begynner den å pipe av seg selv, vet du at den fungerer.
– Trykker du bare på knappen, tester du nemlig bare at det er strøm i batteriet, ikke om den slår ut om det brenner, sier Skjerping.

Jo flere, jo bedre
Alle hjem skal ha minst én godkjent røykvarsler i hver etasje, men Frende anbefaler røykvarsler i alle oppholdsrom og soverom, også i boder i tilknytning til huset.

Riktig plassering av røykvarslere er svært viktig for hvor raskt de reagerer på røyk.
– Det er et krav at røykvarslere skal kunne høres tydelig fra alle soverom, selv når alle dører er lukket. Dette bør du teste ut, sier hun. Optiske røykvarslere er anbefalt, og er blitt mest vanlig, den «ser» røyk og varsler raskest, mens den ioniske «lukter» røyk.

Hjelp familien
– Har du eldre slektninger som bor alene, er det lurt om du kan hjelpe dem med testingen, råder forsikringsselskapet. Det finnes også egne røykvarslere som er spesielt tilpasset personer med nedsatt hørsel eller er døve. Disse varsler med kraftig blinkende lys i tillegg til en vibrasjonsplate som legges under puten.

– Vår erfaring er at svært få familier har forberedt barna på brann. Er det barn i huset, bør familien også ta seg tid til en brannøvelse denne uken, mener Skjerping. Snakk med barna om brann og bli enige om en møteplass utenfor huset, prøv rømningsveiene. Har dere brannstige på ytterveggen, bør alle i familien øve på å slå den ut og klatre ned.
– Øvelse og gode rutiner gir trygghet, sier Skjerping i Frende.

Innsendt av Frende Forsikring via NTB

Brann!

Dette må du gjøre hvis det brenner
1. Redd andre ved å rope «Brann! Brann!» og hjelp hverandre ut.
2. Pass på at alle barn kommer seg ut til møtestedet.
3. Varsle brannvesenet. Ringe nødnummeret 110.
4. Hvis du har tid, lukk dører og vinduer.
5. Hvis brannen er liten, forsøk å slokke. Ta ingen sjanser.
6. Gå raskt ut av huset og til møteplassen.
Kilde: Nasjonal Brannøvelse