Skjermbilde 2016-02-15 kl. 09.21.26

Dette ble lagt merke til

Det kom inn mange spennende bilder til Bok og Biblioteks fotokonkurranse, Årets bibliotekbilde 2015. Tysvær kom på en flott 2. plass, med dette bildet som blir lagt merke til.

Det var likevel ikke så vanskelig for juryen å kretse inn første og andreplassen. Bildene skilte seg ut både når det gjelder idé, komposisjon og teknisk gjennomføring. Vi gratulerer Vest-Agder-bibliotekene i Marnardal, Åseral, Hægebostad og Audnedal (MÅHA) med førsteplassen, og Tysvær folkebibliotek med andreplassen.

2.plass: Bokfjes fra Tysvær.
Ideen til bokfjesene har vi fått på nettet. Vi leste om Instagram-trenden som kom fra USA og syntes det høres gøy ut. Det er også en fin måte å formidle bøker på, forteller biblioteksjef Lillian E. Rushfeldt på Tysvær bibliotek til nettstedet Bok og Bibliotek.

LES MER HER: http://www.bokogbibliotek.no/arets-bibliotekbilde-2015-bokbad-i-heia1

– I begynnelsen var fokuset vårt å finne bøker som passet til ansatte på kulturhuset, der biblioteket holder til. Vi har også sett etter kolleger på huset som ligner på fjeset på den aktuelle boka, i tillegg til at vi har brukt lånere på biblioteket. Etter hvert har det dreid mer mot at vi inspireres av at vi ser bøker som vi tenker passer til bokfjes, sier Rushfeldt og legger til at de er så heldige at Kulturskolen også holder til på kulturhuset, så biblioteket har dermed tilgang på parykker og andre rekvisitter.
– Vi bruker minimum tre personer for å lage et bokfjes. Da har vi en som fotograferer, en modell og en som holder boka. I tillegg har vi av og til en fjerde person med som på instruksjoner fra fotograf retter på modell eller den som holder boka. Hvis boka krever flere modeller må vi selvsagt ha inn flere enn én modell.
For at bildet skal bli vellykket må både modell og «bokholder» finne den riktige posisjonen og greie å stå i ro mens fotografen tar bilder. Dette kan ta litt tid, og det blir tatt mange bilder som ikke brukes. Modellen kan bli sliten av å holde posisjonen og «bokholderen» kan bli skjelven i armen av å holde boka lenge på strak arm, forteller Rushfeldt.
– Bildene har vi i første rekke publisert på Instagram, og vi fikk raskt mange følgere fra hele verden. Bildene publiseres også på Facebook og Twitter. Vi har dessuten laget bokfjes for å bruke på plakater ved forfatterbesøk, og for å promotere forfattere som kommer til biblioteket eller bLEST litteraturfest, som biblioteket er en del av.
Bildene er tatt med iPad eller Iphone, og beskjæres og redigeres ved hjelp av redigeringsverktøyene i Instagram.

Denne saken er hentet fra fagsiden Bok og Bibliotek.