Morten Sørensen (f.v.), Mario Elias Noriega, Anders Mardal Aursland og Remi Wee Flatnes er blitt hekta på Pokémon Go, og har lagt bak seg mange mil på veien. 
Foto: Karina Søvik
Morten Sørensen (f.v.), Mario Elias Noriega, Anders Mardal Aursland og Remi Wee Flatnes er blitt hekta på Pokémon Go, og har lagt bak seg mange mil på veien.

Plasket seg trygge

90 barn fra hele Haugalandet har fått gratis svømmeopplæring i badehallen på Tysværtunet i sommer.

Av Karina Søvik
– Jeg elsker å bade. I dag har jeg lært å dykke hodet under vann, og å flyte på ryggen. Det er kjempekjekt, gliser Elias (5), før han hopper ivrig uti bassenget igjen med et stort plask.
Å gjøre barn og unge trygge i vann er viktig, og hvert år siden 2008 har Gjensidigestiftelsen satt fokus på nettopp dette. Gjennom Svømmeaksjonen har over 60.000 barn mellom 6 og 10 år fått gratis svømmekurs. Haugesund Svømmeklubb er en av over 115 svømmeklubber på landsbasis som har deltatt i dugnaden. Bare i sommer har klubben hatt svømmeopplæring med nesten hundre barn i badehallen på Tysværtunet. Sist fredag var det Elias og en gjeng i førskolegruppa hans fra Grinde sin tur.

God opplæring
– Barna får ikke svømmeopplæring før de går i tredje klasse. Det er altfor sent mener jeg. Hver dag må disse barna krysse en elv på vei til skolen, og jeg tror det er viktig at de føler seg trygge i vann dersom det en gang skulle gå galt, sier Linda Marvik, mor.
Hun tok derfor initiativ til å melde førskolebarna i nabolaget på årets aksjon. Lurt mener instruktør Håkon Buckland.
– Å være trygg i vann kan redde liv. Barna bør være trygge i vann helt fra de er bittesmå av. På denne måten opprettholder du lukkemuskelmekanismen hos barna, og i tillegg minsker du sjansen for at barna får panikk om de skulle falle uti, forteller han.
Under svømmekurset får barna undervisning i vann og på land.
– Barna lærer om for eksempel god sikkerhet i båt, litt livredning, og hvordan de skal oppføre seg ved vannkanten. I tillegg lærer de å dukke hodet under vann, flyte på ryggen, og noen barn lærer til og med å ta noen svømmetak. Det er veldig individuelt hvor vante barna er i vann, sier han.
Bli flinkere
Tall fra Gjensidigestiftelsen viser at halvparten av norske 10-åringer ikke er svømmedyktige. Det innebærer at rundt 150 000 barn i første- til femteklasse ikke kan svømme. Buckland mener foreldre bør være flinkere til å bade med barna.
– La barna få leke seg i vann. La de få hoppe, plaske, flyte og dykke. Det handler om å gjøre dem mest mulig trygge i vann i tidlig alder. Det kan redde liv, sier han.
Og det så ikke ut som om barna hadde noe imot å boltre seg i bassenget på mandag.
– Se, se, jeg klarte å dykke etter denne, roper Elias, og holder stolt oppe en ring.