Astrid Yrke er ukens portertt i papiravise. Foto: Karina Søvik
Astrid Yrke er ukens portertt i papiravise. Foto: Karina Søvik

– Hadde det bare vært fisk…

Historien til Yrkje & Lindanger Redningsskøyteforening strekker seg 80 år tilbake i tid. Historien til Astrid Yrke, leder i foreningen, begynner ikke så lenge etter.

Lukta av nykokt kaffe og herlige kokosboller fyller det gråmalte kjøkkenet i gårdshuset på Yrke. Det store vinduet mot veien rammer inn den flotte naturen og fjorden som ligger like nedenfor huset.
– Hadde det bare vært fisk i fjorden i år. Vi har vært ute i båt og prøvd fiskelykken flere ganger den siste tida. Men fangsten holder så vidt til middag til oss to, og i alle fall ikke til 300 kilo fiskekaker som skal selges, sier Astrid Yrke, og rister frustrert på hodet.
Kystkulturdagene i Nedstrand nærmer seg med stormskritt, og Astrid sine berømte fiskekaker skal selges til inntekt for Redningsselskapet.
– I år feirer lokalforeningen 80 år, og det markerer vi med en jubileumsbasar her på kaien i Yrke 14. august. Presidenten i RS kommer, og skal åpne basaren. Ordfører Sigmund Lier skal døpe en Elias-båt som vi har finansiert, og Redningsskøyta Bergen Kreds kommer. I tillegg blir det hoppeslott, ansiktsmaling, Elias-kjøring og selvsagt loddsalg og trekning. Det er derfor jeg trenger fisk. Jeg lager fiskekaker hjemme som jeg selger på blant annet Kystkulturdagen i Nedstrand, og for disse pengene kjøper jeg gevinster til basaren, forteller hun.
– Jeg har aldri helt følt at jeg passet inn i den tida da jeg vokste opp. I dag har ungdom så mange muligheter, og den må de sette pris på. Hvem vet, kanskje jeg hadde blitt ballettdanser om jeg hadde vokst opp i dag, smiler hun.

Mange hundretusen takk
Ballettdanseren som ikke ble ballettdanser tok likevel med seg kokkekunstene videre, om ikke i arbeidslivet så til Redningsselskapet. Hun overtok som formann i Yrkje & Lindanger Redningsskøyteforening for rundt femten år siden, og har siden den gang gjort en enestående innsats. Hvert år lager hun over 300 kilo fiskekaker hjemme på kjøkkenet som hun selger til inntekt for premier til redningsskøytebasaren. Herfra har hun kunne overrekt mange hundretusen kroner til RS.

Les hele portrettet i papiravisen